Met exact 14.675 ton is er vorig jaar een record aan zogenaamde gemengde plastics ingezameld in Vlaanderen, onder meer dankzij de roze zak. Dat blijkt uit cijfers van ECO-oh!, dat huishoudelijk plastic afval verwerkt. Een groot deel van dat recordaantal is toe te schrijven aan IVAREM, de afvalintercommunale voor het arrondissement Mechelen. “De ingezamelde hoeveelheid is in onze regio in drie jaar tijd van 1.177 ton per jaar naar 1.992 ton gestegen. Dat komt neer op bijna 8 kilogram plastic afval per inwoner per jaar”, zegt voorzitter Rita Van den Bossche van IVAREM.

De roze zak werd in 2010 ingevoerd. Alle gezinnen kunnen er gemengde plastics die niet in de blauwe pmd-zak mogen, insteken. Vandaag zamelen 2,1 miljoen Vlamingen, dat is een derde, gemengde plastics via de roze zak of het recyclagepark in. In Mechelen wordt er van meer dan 250.000 inwoners gemengde plastics opgehaald. “Wij geloven sterk in het verhaal van de roze zak, omdat mensen op die manier hun restafval kunnen beperken en er geld mee kunnen besparen. De beslissing om de zakken op te halen, heeft dit effect nog versterkt”, stelt Marina De Bie, Mechelse schepen van Leefmilieu en Duurzaamheid. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege wil de inzameling via de roze zak de komende jaren uitbreiden in Vlaanderen.

De H-bank, ontwikkeld door ECO-oh!

Dankzij de inzameling via de roze zak worden er minder plastics verbrand, wat de CO2-uitstoot doet dalen. ECO-oh! is het enige Belgische recyclagebedrijf dat deze plastics tot volwaardige producten, zoals tuinmeubilair, compostbakken, hippe stoelen en banken verwerkt. Op de Grote Markt in Mechelen onthulde minister Joke Schauvliege in primeur het nieuwste product van het bedrijf: de H-bank. Met de opgehaalde hoeveelheid plastic door IVAREM kan er zo 40 kilometer bank met 66.375 zitplaatsen worden vervaardigd.