PUURS – Novartis is door Flanders Investment & Trade (FIT) genomineerd voor de Foreign Investment of the Year Trophy 2018. Die award erkent een opvallend buitenlands investeringsproject in Vlaanderen. De Zwitserse farmareus heeft de nominatie te pakken dankzij de forse investering in de Alcon-site in Puurs.

Tussen 2014 en 2018 pompte Novartis 100 miljoen euro in de Alcon-site om deze om te vormen tot een biotechnologische hub. Er werd onder meer een nieuw analytisch laboratorium op poten gezet en een ultramoderne vullijn.

“Deze investering is een erkenning van de expertise van Vlaanderen op het vlak van farmaceutica”, zegt Koen Strobbe, general manager bij Alcon Novartis Belgium. “Dat de site uitgroeit tot een biotechnologische hub maakt van Puurs een nog crucialere schakel in de wereldwijde business van Novartis. In Puurs tellen we nu al ruim 1.500 medewerkers. In 2018 komen er 70 banen bij. Onze mensen zijn de drijfveer achter de productie en verdeling van 2.780 producten in 155 landen.”

Logische investering

“Het is geen toeval dat Novartis voor Vlaanderen kiest om een biotechnologische productiesite uit te bouwen. De regio speelde altijd al een voortrekkersrol op het vlak van biotechnologische innovatie”, aldus Sultan Demir van FIT Brussel. “De Zwitserse farmareus kan hier rekenen op uitgebreide knowhow en expertise om zijn recente investering te ruggensteunen.”

Ook Axéréal en dochterbedrijf Boortmalt, Hyundai Construction Equipment, Kaneka en Sappi dingen mee naar de trofee van beste buitenlandse investering. Op 27 februari wordt de winnaar bekendgemaakt. Die wordt geselecteerd op basis van de stemmen van een professionele jury en het publiek. Stemmen kan via de website www.foreigninvestmenttrophy.be.