SINT-KATELIJNE-WAVER – De gemeente Sint-Katelijne-Waver gaat de zestiende-eeuwse Schranshoeve verkopen omdat ze er zelf geen zinvolle bestemming meer aan kan geven. Ze zoekt naar een investeerder die het pand in zijn oude glorie wil herstellen.

De Schranshoeve is een hoeve met defensief karakter aan de Schrans. Langs de buitenzijde hebben de gebouwen een streng en gesloten karakter. Het hoofdgebouw, met een opvallende traptoren aan de erfzijde, zou dateren uit de zestiende eeuw en was oorspronkelijk een poortgebouw. De lagere zijgebouwen zijn van latere datum. De schuur werd volledig verbouwd. Het wagenhuis dateert mogelijk uit de achttiende eeuw.

De Schranshoeve is één van de weinige bewaard gebleven schransen (boerenhoven die door een gracht en wallen afgesloten konden worden om belegeringen te weerstaan) die tijdens de tweede helft van de zestiende eeuw werden opgericht. In 1987 werd de hoeve beschermd als monument. De omgeving van de hoeve vormt ook een beschermd dorpsgezicht.

“We verkopen de Schranshoeve omdat we er zelf geen zinvolle bestemming aan kunnen geven”, vertelt schepen van Patrimonium Ronny Slootmans. “We hopen bij deze verkoop een investeerder te vinden die dit waardevolle pand opnieuw in zijn oude glorie kan herstellen. ”

Minimumprijs 617.500 euro

De gemeenteraad deelde de site op in twee loten: de eigenlijke site van de Schranshoeve (3.504 m²) met een minimum verkoopprijs van 617.500 euro, en de parking (800 m²).

Alle informatie over de verkoop van de Schranshoeve is te vinden op de website van Fednet en op www.skw.be. Wie de site wil bezichtigen, is verplicht om dit te doen in aanwezigheid van een notaris of makelaar en samen met de patrimoniumdeskundige van het gemeentebestuur.