Het Mechelse advocatenkantoor Inteo lanceert een microsite rond beslag inzake namaak. De website bevat nuttige eerstelijnsinformatie en praktische tips voor bedrijven die met een dergelijk beslag worden geconfronteerd.

Beslag inzake namaak is een procedure op éénzijdig verzoekschrift om bewijs te verzamelen van mogelijke inbreuken op intellectuele eigendomsrechten (namaak). Het verrassingseffect is een belangrijke component van deze procedure. De betrokken onderneming is er pas van op de hoogte op het ogenblik dat een gerechtsdeskundige en een gerechtsdeurwaarder zich aanmelden bij de onderneming.

De deskundige heeft meestal uitgebreide bevoegdheden om de computersystemen en documenten van de van inbreuk verdachte onderneming te bekijken om relevant bewijs te verzamelen. Beslag inzake namaak wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt om bewijs te verzamelen van gebruik van software zonder licentie, maar ook voor inbreuken op andere rechten zoals octrooien, merken of modellen.

Verrassing

Voor de bezochte onderneming is een beslag inzake namaak vaak een complete verrassing. Advocaten Sofie Cubitt en Kristof Neefs van Inteo lanceren daarom de website www.beslaginzakenamaak.be met informatie over de procedure en praktische tips. De website heeft ook een FAQ met heldere antwoorden op enkele veel gestelde vragen.

Kristof Neefs: “Als advocatenkantoor gespecialiseerd in intellectueel eigendomsrecht zijn wij een geschikte partner om ondernemingen te begeleiden die met een beslag inzake namaak worden geconfronteerd. Deze website is geen alternatief voor juridisch advies in specifieke gevallen maar we merkten dat er online weinig praktische informatie beschikbaar is. Daar komt www.beslaginzakenamaak.be aan tegemoet met nuttige eerstelijnsinformatie en praktische tips.”

Advocatenkantoor Inteo is gevestigd in Mechelen en begeleidt ondernemingen bij contracten en procedures in verband met intellectueel eigendomsrecht en gerelateerde juridische domeinen.