Dr. Guido Giacalone aan de operatietafel.

Dr. Guido Giacalone aan de operatietafel.

Patiënten met lymfoedeem kunnen sinds kort in AZ Sint-Maarten terecht voor een unieke, innovatieve operatie. Dankzij deze ingreep kunnen zij weer normaal functioneren. Met de opstart van een lymfecentrum en de aanstelling van lymfechirurg dr. Guido Giacalone kan het ziekenhuis alle vormen van lymfoedeem doeltreffend behandelen. De raadplegingen gebeuren in AZ Sint-Maarten campus Rooienberg in Duffel.

Patiënten met lymfoedeem – ophoping van lymfevocht – kunnen in het lymfecentrum van AZ Sint-Maarten terecht voor de klassieke manuele lymfedrainage, maar nu dus ook voor een innovatieve en unieke chirurgische behandeling. Deze ingreep verhoogt hun levenskwaliteit aanzienlijk.

Dr. Erwin Schroyens, hoofdgeneesheer AZ Sint-Maarten: “Slechts enkele centra in Europa kunnen zo’n chirurgische ingreep toepassen. Ons ziekenhuis is daar één van. Niet alleen hebben we geïnvesteerd in de benodigde hoogtechnologische toestellen, we trokken ook dr. Guido Giacalone aan als chirurg met bijzondere bekwaamheid in de lymfeheelkunde. Daardoor kunnen we nu een totaalconcept bieden voor de behandeling van lymfoedeem.”

Omdat AZ Sint-Maarten naast de klassieke behandeling ook deze nieuwe innovatieve chirurgische ingreep aanbiedt, kan het ziekenhuis nu alle vormen van lymfoedeem doeltreffend behandelen; ofwel door een optimale manuele drainage of via supra-microchirurgie of met een combinatie van beide.

Lymfoedeem is een chronische aandoening waarbij het evenwicht tussen aanmaak en afvoer van lymfe verstoord is. Het lymfevocht hoopt zich op, wat resulteert in een opgezwollen lidmaat. Lymfoedeem kan zowel aangeboren (primair) als verworven (secundair) zijn. Het is een chronische aandoening.

Dr. Guido Giacalone is chirurg met bijzondere bekwaamheid in de lymfeheelkunde. In het lymfecentrum staat dr. Guido Giacalone aan het hoofd van een innovatief medisch team. Het centrum is gespecialiseerd in een supra-microchirurgische operatietechniek die het lymfetransport herstelt. Met meer dan 1.000 ingrepen op de teller heeft dr. Giacalone ruime ervaring in de heelkundige behandeling van lymfoedeem.