België kent in de eerste helft van 2017 meer faillissementen dan vorig jaar. Tijdens de eerste zes maanden zijn er 5.731 faillissementen uitgesproken. Dat zijn er 470 meer dan in 2016, wat neerkomt op een toename van 8,9 procent. Dat blijkt uit de nieuwste Barometer faillissementen van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. Het aantal faillissementen in de voorbije maand juni toont ook een toename. De provincie Antwerpen toont positieve cijfers, maar het arrondissement Mechelen bengelt achteraan met inktzwarte faillissementscijfers.

In de eerste helft van het jaar werden in het arrondissement Mechelen 136 bedrijven failliet verklaard, tegen 93 in dezelfde periode in 2016. Dat betekent een toename met 46,24%, terwijl het aantal failliete bedrijven in de provincie Antwerpen de afgelopen zes maanden gedaald is. Mechelen heeft de slechtste cijfers van de drie Antwerpse arrondissementen.

De cijfers voor juni zijn nog minder rooskleurig. In 2016 werden in juni 14 bedrijven failliet verklaard in het arrondissement Mechelen. In juni 2017 waren dat er maar liefst 30, wat neerkomt op een toename met 114,29%. Dat staat in schril contrast met de cijfers voor de volledige provincie Antwerpen, die een daling met ruim 35% aangeven, dankzij goede cijfers in de arrondissementen Antwerpen en Turnhout.

“Nadat we reeds voor mei melding moesten maken van de zwaarste meimaand ooit noteren we dus ook in juni zware cijfers”, aldus Eric Van den Broele, Senior Manager Research & Development bij Graydon. “Ondanks de toename blijft deze eerste jaarhelft wel nog onder de faillissementsniveaus van de periode 2013-2015.”