Inbrekersbende beroofde ook Mechelse elektrozaken

krefelDe federale gerechtelijke politie heeft zes vermoedelijke leden van een Roemeense dievenbende gearresteerd die ook actief waren in Mechelse elektrozaken. Drie andere leden van de bende verbleven reeds in de gevangenis, nog drie andere worden opgespoord.

Peter Peereboom, substituut procureur des Konings van het parket Antwerpen – afdeling Mechelen, legt uit: “Na een intensief gerechtelijk onderzoek kwam de federale gerechtelijke politie van de provincie Antwerpen site Mechelen een Roemeense dievenbende op het spoor die zich voornamelijk zou bezighouden met het plegen van inbraken in vestigingen van de elektrowinkels Krëfel, Vanden Borre en Carrefour. Het gaat om feiten die gepleegd werden in de periode van 20 juni 2013 tot 21 januari 2015. Eind november – begin december 2014 heeft de federale gerechtelijke politie een belangrijke doorbraak kunnen forceren die tot een volledige ontwrichting van de dadergroep heeft geleid.”

De federale gerechtelijke politie van de site Mechelen voerde, onder leiding van de onderzoeksrechter van Antwerpen – afdeling Mechelen, al enige tijd onderzoek naar de inbraken in vestigingen van Krëfel, Vanden Borre en Carrefour. Uit eerder onderzoek en enkele politiecontroles van verdachten in de omgeving van getroffen vestigingen kwamen al vier verdachten in beeld. Op basis van een doorgedreven onderzoek kregen de federale speurders zicht op de andere leden van de dadergroep die in totaal uit 12 personen zou bestaan.

Op basis van concrete informatie van de speurders kon de Lokale Politie van Waterloo in de nacht van 19 op 20 januari twee verdachten op heterdaad arresteren bij een poging tot inbraak op een vestiging van Carrefour in Waterloo. Eén van deze verdachten werd al tweemaal op heterdaad opgepakt bij een inbraak op een vestiging van Krëfel, de eerste maal in de nacht van 2 op 3 april 2014 in Mechelen, een tweede maal in de nacht van 28 op 29 november in Vilvoorde. De man verblijft voor dit tweede feit sinds eind november 2014 in de gevangenis.

De daders gebruikten drie verschillende werkwijzen om binnen te geraken in de winkels: ze verbrijzelden de etalage met voorhamers en knipten het stalen beveiligingsrolluik door, ze maakten een gat in de muur op een plaats die aan het zicht onttrokken was of ze maakten een gat in het dak.

De bende wordt verantwoordelijk geacht voor minstens 27 inbraken. De buit bestond vooral uit laptops, smartphones, tablets en fototoestellen en werd bijna altijd onmiddellijk verkocht.