In een park moet je je meestal aan een aantal regels houden, maar tijdens de vakantiemaanden mag je kamperen in het Mechelse Vrijbroekpark. En er zelfs koken op een houtvuur, speuren naar vleermuizen en nachtvlinders, smullen van een insectensnackbar of nuttige planten zoeken, allemaal onder begeleiding van het jonge Mechelse bedrijfje In2Nature, dat hét platform voor natuurbeleving in Vlaanderen wil worden.

Twee nachten mag je kamperen in het Vrijbroekpark: in de nacht van 26 op 27 juli en die van 11 op 12 augustus. Je mag je tent opslaan rond de Barak van Bartel en daarna kan je deelnemen aan een aantal workshops onder begeleiding van In2Nature.

Tom Cammaer runt In2Nature als een éénmanszaak in bijberoep. “Maar het is ook een samenwerkingsverband”, zegt Tom. “Het doel is uit te groeien tot hét aanbodplatform van natuurbeleving in Vlaanderen. Iedereen die een vorm van natuurbeleving aanbiedt, kan zich aansluiten bij In2Nature. Op die manier wordt al het aanbod op dit gebied samengebracht, en is het dus ook eenvoudig te vinden voor wie natuurbeleving zoekt.”

De Vrijbroekcamping is volgens Tom Cammaer een mooi voorbeeld van de platformwerking. “De provincie Antwerpen zocht een aantal activiteiten en kwam hiervoor bij In2Nature terecht. In2Nature kon meteen workshops en activiteiten van verscheidene aanbieders voorstellen waaruit de provincie kon kiezen. Een win-winsituatie voor de klant die niet meer hoefde te zoeken, en voor de aanbieders, die eenvoudig gevonden werden.”

Deelnemers kunnen kiezen uit activiteiten en workshops waardoor ze kennis, inzicht en/of verwondering voor de natuur krijgen. “Met dat inzicht en die verwondering zullen de deelnemers hopelijk meer interesse krijgen in de natuur en zich in de toekomst inzetten voor natuurbescherming. In ons aanbod zitten bijvoorbeeld natuurwandelingen, bushcraft-workshops (survivaltechnieken door gebruik te maken van kennis van de natuur), eetbare en geneeskrachtige kruiden leren kennen, vleermuisexcursies, vogelonderzoek, natuur-relaxatietechnieken, natuur-knutselworkshops, natuurverhalen voor kinderen… Vandaar ook de slagzin van In2Nature: Reconnecting to Nature ofwel de mens opnieuw in verbinding brengen met de natuur.”

Dat geldt niet alleen voor individuele natuurbelevers, maar ook voor gezinnen, verenigingen en scholen. “Een uiteraard is het aanbod eveneens geschikt voor teambuildings en personeelsuitstapjes voor bedrijven.”