Het team van uroloog dr. Hendrik Plancke.

Het team van uroloog dr. Hendrik Plancke.

Het Imeldaziekenhuis van Bonheiden kocht als eerste ziekenhuis in de Benelux een Da Vinci Xi operatierobot. De aankoop vergde een investering van twee miljoen euro. Vandaag vrijdag 12 september worden reeds de eerste operaties met de robot uitgevoerd en in de loop van de volgende weken zijn ook verscheidene ingrepen gepland. Vooral de urologen zullen gebruik maken van de operatierobot, voornamelijk voor prostaatoperaties. De urologen zullen hun kennis en ervaring delen met collega’s uit andere afdelingen en vakgebieden. Zowel voor de gynaecologische als voor de abdominale heelkunde, de cardiochirurgie en de NKO-heelkunde groeien de indicaties voor het gebruik van de operatierobot. Vier verpleegkundigen van het Imeldaziekenhuis kregen een speciale opleiding om te assisteren bij deze robotchirurgie.
De Da Vinci Xi robot is een op afstand bestuurbare operatierobot die zeer nauwkeurig werkt. Hij voert kijkoperaties (laparoscopies) uit waarbij de camera en drie instrumenten door één chirurg worden bediend. De robot neemt zelf geen beslissingen en voert dus geen zelfstandige handelingen uit. Hij wordt steeds gestuurd door de chirurg.

Omdat er een camera met drie-dimensionele beeldvergroting (x 10 ten opzichte van het blote oog) wordt gebruikt, kan de specialist alle details van het operatiegebied perfect zien. Door de combinatie van uitmuntend zicht en het gebruik van kleine, trillingvrije en zeer beweeglijke robotinstrumenten kan de operatie nauwkeurig worden uitgevoerd.

Omdat er maar kleine gaatjes worden gemaakt, ondervindt de patiënt minder pijn en zijn de littekens beperkt. Met dergelijke robotchirurgie is de hoeveelheid bloedverlies meestal beperkt waardoor er minder nood is aan bloedtransfusies. In vergelijking met een klassieke (open) operatie is het herstel meestal sneller, waardoor het ziekenhuisverblijf korter is en het herstel thuis ook vaak sneller verloopt.