BONHEIDEN – Patiënten met chronische darmziekten kunnen voortaan bij de IBD-kliniek van het Imeldaziekenhuis voor e-raadplegingen terecht. Daarbij krijgen ze aan de hand van digitale hulpmiddelen een evaluatie van hun toestand. Het ziekenhuis uit Bonheiden profileert zich zo als Europees pionier op het vlak van eHealth.

Chronische inflammatoire darmziekten omvatten de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Ze komen voor bij ongeveer 50.000 mensen. De aandoeningen zijn goed te behandelen, maar het vraagt een strikte opvolging. De IBD-kliniek van het Imeldaziekenhuis heeft daarom een eHealth-instrument ontwikkeld.

Dr. Peter Bossuyt, die de IBD-kliniek leidt: “Patiënten vullen vragenlijsten in die peilen naar de symptomen en de impact van de ziekte op hun dagelijkse leven. De gegevens worden onmiddellijk verwerkt en gekoppeld aan het elektronisch medisch dossier. Zo krijgen onze artsen onmiddellijk een goed overzicht. Ook de patiënt heeft een duidelijker beeld van de evolutie van de ziekte.”

Momenteel wordt het eHealth-instrument nog in de wachtzaal gebruikt, maar de bedoeling is om dit binnen enkele maanden via e-mail naar de patiënten thuis te verzenden voorafgaand aan de raadpleging.

Wetenschappelijk onderbouwd

Gelijkaardige tools bestaan reeds, maar vaak is er een gebrek aan een wetenschappelijke basis en gestandaardiseerde vragenlijsten. Het eHealth-instrument van de IBD-kliniek komt hier wel aan tegemoet.

“De e-raadplegingen zorgen ervoor dat er efficiënter gewerkt kan worden. Zo komt er naast de puur medische benadering meer tijd vrij voor wat voor de patiënt belangrijk is in de opvolging van zijn chronische aandoening”, aldus Peter Bossuyt.

Er loopt ook een tweede project bij de IBD-kliniek. Daarbij kunnen patiënten met een chronische darmaandoening die infuusbehandeling in het dagziekenhuis krijgen, hun therapie digitaal bestellen.