Imelda ontwikkelt app voor huisartsen

screenshot appHuisartsen kunnen vanaf nu de eerste app van het Imeldaziekenhuis in Bonheiden downloaden. De app helpt hen de juiste preoperatieve onderzoeken te plannen en bevat een advies-tool voor de toediening van antistollingsmiddelen. Ook de contactinformatie van de secretariaten van de verschillende specialisten in het ziekenhuis zijn in de app opgenomen. Met deze ontwikkeling is het Imeldaziekenhuis bij de koplopers in Vlaanderen wat betreft apps van ziekenhuizen.

De vraag naar technische ondersteuning van de communicatie tussen specialisten van het ziekenhuis en huisartsen kwam vanuit het artsenkorps. Samen met de dienst informatica van Imelda en de externe firma Aguno werd de app ontwikkeld. Aguno is de bedrijfsnaam van alle healthcare gerelateerde activiteiten van iPA Software, dat kantoren heeft in Mechelen en Gent.

De gelanceerde app bestaat uit drie toepassingen. Met de preop-wizard kan de verwijzende arts nagaan welke onderzoeken een patiënt vóór een ingreep moet krijgen. Volgens het RIZIV worden er nog steeds te veel preoperatieve onderzoeken aangevraagd. De preop-wizard is opgemaakt op basis van de richtlijnen van het RIZIV. Op die manier worden overbodige preoperatieve onderzoeken vermeden, wat de kosten zal doen dalen. In de antico-wizard zijn alle actuele richtlijnen rond antistollingsmiddelen en medische interventies gebundeld: wanneer moet de patiënt de medicatie afbouwen, welke dosis moet hij nemen, wanneer moet hij opnieuw starten met de medicatie… Daarnaast bevat de app ook een overzicht met contactgegevens van de secretariaten van alle artsen in het ziekenhuis.

De app werd zo gebruiksvriendelijk mogelijk gemaakt. Hij werd wekenlang uitgetest door een groep specialisten en huisartsen. Later kunnen de toepassingen nog worden uitgebreid. Er wordt in de eerste plaats gedacht aan de mogelijkheid om huisartsen via de app afspraken te laten vastleggen bij specialisten in het ziekenhuis.

Koen Van Wijmeersch van Aguno, dat de app ontwikkelde: “Tijdens de voorbereiding hebben we vooral geluisterd naar de wensen van de artsen. Een stabiel platform dat in alle omstandigheden werkt, is uiterst belangrijk. Verder hebben we genoeg ruimte gelaten om een modulaire uitbouw in de toekomst mogelijk te maken. Deze app is gratis en is beschikbaar op alle smartphones en tablets, van welk merk dan ook. Huisartsen en specialisten kunnen hem tevens raadplegen op hun computer. We hebben de app zo gebruiksvriendelijk mogelijk gemaakt, zodat men snel en efficiënt de juiste informatie bekomt.”

De Imelda App is beschikbaar via de iTunes store, Google Play en de Windows store.