idrabelDe Brusselse firma Idrabel is zopas van start gegaan met de eerste behandeling van het slib in de vijver van het Lierse stadspark. Idrabel gebruikt een biologisch product met micro-organismen om het slib aan te pakken. Er wordt gemikt op een slibreductie van 50%. Op deze manier moet in Lier 656 m³ slib worden verwerkt. Dit kost de stad 14.075 euro incl. BTW.

Tegelijk vonden ook nieuwe metingen plaats in de Binnennete waar de gelijkaardige behandeling van het slib – na 10 maanden – net over de helft zit. De resultaten zijn volgens de verwachtingen met 31% of 28,3 cm minder slib over de gehele oppervlakte. Daarmee is er ondertussen ongeveer 1.681 m³ slib uit de Binnennete verwerkt.

Voor schepen van Openbare Ruimte Bert Wollants heeft de techniek zijn nut bewezen: “Aanvankelijk waren we wat terughoudend of deze techniek voor de beloofde resultaten zou zorgen, maar dat is nu meer dan bewezen. We krijgen ook steeds meer vragen van andere gemeenten over deze aanpak, wat bewijst dat deze biologische aanpak zeker nog toekomst heeft in Vlaanderen.”

Idrabel is eveneens aan het werk in Nijlen en Willebroek. In Willebroek worden de parkvijver van Kasteel Bel Air en park Den Blijk schoongemaakt, en in Nijlen is een biologische slibbehandeling gestart in de vest van de Tibourschrans en in het overstort van het Beekpark.