leeuwFlanders Investment & Trade (FIT)  heeft de Leeuw van de Export 2014 voor bedrijven met maximum 49 werknemers toegekend aan HTMS uit Mechelen. HTMS (High Tech Metal Seals), geleid door managing director Paul Van den Broeck en opgericht in 1999, is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van hoogwaardige metalen afdichtingen voor gebruik in extreme omstandigheden. De producten van dit hoogtechnologisch Mechels bedrijf worden vooral afgenomen door de lucht- en ruimtevaartsector, de offshore olie- en gasindustrie, energiebedrijven, nucleaire onderzoekscentra en de medische sector.

HTMS exporteerde vorig jaar met 34 medewerkers naar 26 landen verspreid over de hele wereld en draaide een omzet van ruim 6,7 miljoen euro, waarvan 95% uit export kwam. Ook het zeer gediversifieerd exportverhaal van de onderneming is een sterke troef volgens de jury van de Leeuw van de Export.

In de categorie grote bedrijven ging de Leeuw van de Export naar Agristo uit Harelbeke-Hulste.

Vermeiren Princeps uit Bornem was eveneens genomineerd in de categorie kleine of middelgrote bedrijven, maar haalde het dus net niet. Met zijn 25 werknemers produceert dit bedrijf, bekend voor zijn speculaas en speculaaspasta en koekjes geschikt voor diabetici, jaarlijks ruim 2.000 ton koekjes. Het Midden-Oosten is een belangrijke afzetmarkt voor Vermeiren Princeps.

Vlaams Minister-president Geert Bourgeois loofde tijdens de prijsuitreiking de inzet van de genomineerden en de winnaars: “De winnaars hebben, samen met FIT, vastberaden buitenlandse markten opgezocht en er ook succes geoogst. De winnende bedrijven en de genomineerden vormen een inspirerend voorbeeld voor ondernemend Vlaanderen.”

Claire Tillekaerts, CEO van FIT, sluit zich hierbij aan: “Internationaal zijn er heel veel Vlaamse ondernemers met ontzettend straffe dingen bezig. Onze Leeuwen van de Export 2014, HTMS en Agristo, zijn daarvan perfecte voorbeelden, net als de overige genomineerden. In mijn ogen zijn het stuk voor stuk winnaars waar ondernemend Vlaanderen gerust een voorbeeld aan mag nemen. Zij blinken zonder uitzondering uit in visie, management en gezonde (internationale) ambitie. Met zulke Leeuwen van de Export is de toekomst van Vlaanderen in goede handen.”