kristofcalvoKristof Calvo (Groen), Mechels gemeenteraadslid en voorzitter van mmMechelen Feest, heeft het horecaplan van zijn partij voorgesteld bij Il Cardinale in Mechelen. “Horeca is echt belangrijk, zeker voor een stad als Mechelen. Het is een belangrijke werkgever. Het maakt het leven van ons allen een stuk aangenamer. Mensen die willen werken en ondernemen in de sector moeten we zo goed mogelijk ondersteunen. Vandaar dit tienpuntenplan voor een witte én rendabele horecasector”, aldus Calvo.

Het plan bevat maatregelen om de horeca op lange termijn kwalitatief, rendabel en duurzaam te houden. Meest in het oog springend is de structurele en drastische loonlastenverlaging.  Kristof Calvo: “Dit plan, gebaseerd op de verlaging van de werkgeversbijdrage en het toekennen van een loonbonus aan de werknemers, moet van de horecasector een bloeiende en duurzame groeipool maken voor onze regio. Daarmee nemen we de prikkel voor zwartwerk weg, en zal werken in het wit voor het gros van de horecazaken een evidentie worden.”

Het tienpuntenplan, met maatregelen die de Vlaamse en federale regering kunnen treffen, zou volgens Calvo voor Mechelen heel wat kunnen betekenen. Voor de bestaande zaken, maar ook om nog extra zaken aan te trekken. “Hoe meer onze stad leeft, hoe beter. Horeca is daar heel belangrijk voor. Het is één van de prioriteiten in het versterken van onze lokale economie. Samen met het feestenaanbod kan dit zorgen voor een Mechelen dat nog meer bruist”, vindt Calvo. “We moeten assertiever op zoek naar nieuwe spelers en nieuwkomers zo goed mogelijk ondersteunen.”  Ook pop-ups en tijdelijke locaties kunnen volgens Calvo het horeca-aanbod versterken. Hij denkt eveneens aan een netwerk van Mechelse volkscafés.

Ruimte om te ondernemen en te genieten, is uiteraard ook belangrijk. Met de heraanleg van pleinen en de autoluwe binnenstad ontstaan er nieuwe kansen voor leuke terrasjes. “Denk daarbij aan de mogelijkheden die er zeker nog zijn op de Botermarkt, de IJzerenleen en de Korenmarkt. Een binnenstad met een echt netwerk vol leuke terrassen, wie droomt daar niet van? Horeca kan veel betekenen voor Mechelen en Mechelen kan veel betekenen voor horeca en voor mensen met zin om in deze sector te werken en te ondernemen.”