Hoogstraat wordt voedingsstraat

Schepen van Economie Katleen Den Roover en de voorzitter van het handelscomité Mechels Zuid, Geert Milis.

Schepen van Economie Katleen Den Roover en de voorzitter van het handelscomité Mechels Zuid, Geert Milis.

Mechelen wil de Hoogstraat (en bij uitbreidjng de Ganzendries en de Korenmarkt) duidelijk op de kaart zetten als dé plek in de stad om verse voedingswaren en streekproducten in te slaan. Daarvoor zal nauw worden samengewerkt met lokale handelaars en met plattelandsondernemers uit de Mechelse rand. De stad wil tevens een leegstand pand omvormen tot een innovatieve concept store waar ruimte is om met nieuwe foodconcepten te experimenteren. De Hoogstraat krijgt op die manier een eigen, sterke identiteit om zich beter te onderscheiden van de andere winkelstraten en zo mee het handelsgebied te versterken.

De keuze om de Hoogstraat om te vormen tot voedingsstraat bouwt verder op het huidige aanbod. Momenteel telt de Hoogstraat 81 handelspanden, waarvan al ongeveer 40 % met voeding werkt. Daarnaast is de Korenmarkt ook regelmatig het decor voor de High StrEAT – Food Market, een markt met allerlei standjes met foodtrucks.

Schepen van Economie Katleen Den Roover: “De Hoogstraat vormt een belangrijke toegangsweg tot ons kernwinkelgebied, heeft ontzettend veel passage en bepaalt dus in sterke mate mee het imago van onze stad. De handelaars waren zelf vragende partij voor een nieuwe identiteit voor hun straat. Voor ons is dit project dan ook een logische volgende stap binnen het actieplan Mechelen Winkelstad om het Mechels handelsgebied te versterken.”

Voor dit project wordt samengewerkt met de plattelandsondernemers uit het Hombeeks Plateau (Hombeek, Heffen en Leest), verzameld in het netwerk Mechels Natuurlijk. Zij krijgen de kans om nu in de binnenstad een verkooppunt voor hun streekproducten te vinden. Nu worden die vaak nog verkocht bij de boer zelf.

In oktober komt er een eerste brainstormsessie met de handelaars om de identiteit vorm te geven en te visualiseren. De handelaars zullen door de dienst Economie en projectpartners worden begeleid bij het beter afstemmen van hun aanbod op de consumentenbehoeften van vandaag. Tot slot zullen ook de logistieke stromen in de Hoogstraat worden bestudeerd en in de mate van het mogelijke worden gekoppeld aan bestaande projecten, zoals dat van de ECOkoeriers.