Hogere accijnzen op diesel kunnen bedrijven 200 miljoen euro kosten

dieselDe onderhandelaars die werken aan de vorming van een federale regering zijn van plan om in het kader van de beperking van vervuiling de accijnzen op diesel te verhogen. “Dat kan bedrijven en zelfstandigen ruim 200 miljoen euro kosten”, zeggen Renta vzw en de BFFMM vzw (Belgian Federation for Fleet & Mobility Management). “80% van alle voertuigen van bedrijven en zelfstandigen rijden immers op diesel. Dat zijn meer dan 900.000 wagens op een totaal wagenpark van ruim 1,1 miljoen.”

“Als de prijs van benzine en diesel wordt gelijkgetrokken, zullen de jaarlijkse kosten voor een voertuig dat per jaar 30.000 km aflegt met 250 euro stijgen. Voor alle dieselwagens samen gaat het dus over ruim 200 miljoen euro extra kosten voor de ondernemers. Een dieselwagen zal voor een grote groep gebruikers nog steeds interessant blijven (vanwege nog steeds een minderverbruik van 20 à 25%), maar op termijn zal er een verschuiving plaatsvinden naar benzinewagens.”

De organisaties zien ook geen stijging van het gebruik van wagens op elektriciteit of aardgas. “Aangezien er onvoldoende stimuli zitten in de huidige fiscaliteit om alternatieve energie zoals elektriciteit en aardgas te promoten, is het weinig waarschijnlijk dat een stijging van de dieselprijs de verkoop van deze voertuigen sterk ten goede zal komen”, aldus Renta en BFFMM.