BattelbrugDe Battelbrug in Mechelen zal op vrijdag 17 juni opnieuw gedurende een paar uur afgesloten zijn voor alle verkeer. Om de werking van de brug te optimaliseren, laat Waterwegen en Zeekanaal NV enkele aanpassingen uitvoeren aan de smeringsinstallatie van deze brug.  Daarvoor dient de brug vier uur te worden afgesloten.

Om de hinder zo beperkt mogelijk te houden, worden de werken in samenspraak met de lokale politie Mechelen-Willebroek gepland buiten de spitsuren en in twee korte blokken van telkens twee uur: van 10 tot 12 uur en van 13 tot 15 uur.  Het wegverkeer wordt dan in beide richtingen omgeleid via het Battelcomplex. Voetgangers en fietsers dienen gebruik te maken van de Zennegatbrug of de Plaisancebrug.

In de loop van de zomervakantie zullen nog enkele aanpassingswerken gebeuren.  Deze zullen ook vooraf worden aangekondigd en ook hier zal de hinder zoveel mogelijk beperkt worden.

De definitieve afwerking van de Battelbrug is voorlopig nog niet gegarandeerd. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams Minister Weyts aan Vlaams Volksvertegenwoordiger Marc Hendrickx (N-VA). Door de hoge temperaturen diende de brug op 4 mei te worden afgekoeld alvorens ze kon worden bediend. Dat probleem kan zich bij een volgende warmteperiode opnieuw voordoen, aangezien het bijstellen alleen kan bij extreme temperaturen.

Tijdens de jongste warmteperiode kon de Battelbrug gedurende een uur niet worden bediend vanwege geklemde onderdelen. “Een probleem dat erg snel verholpen kon worden, blijkt nu. Maar om de onderdelen degelijk af te stellen, is het elke keer wachten op de warmteperiodes” geeft Marc Hendrickx mee. “Ik vertrouw er op dat de besproeiingen van de brug dus slechts tijdelijk zijn, tot een volledige afstelling gebeurd is.

In het najaar van 2015 werd het stalen brugdek nog volledig vernieuwd. Sindsdien traden defecten telkens op aan delen die niet vernieuwd werden, zoals de elektromechanica en de vergrendelingsmechanismen. Eens de afregeling van deze mechanismen op punt staat, is afkoeling niet meer nodig.