HIBUnizo heeft aan Hilde Evenepoel van Eterna uit Berlaar het Handmade in Belgium (HIB)-label toegekend. Ze kreeg het label uit de handen van plaatselijk Unizo-voorzitter en schepen van Lokale Economie Willy Beullens.

Onder de naam Eterna maakt Hilde Evenepoel al zeven jaar eigenhandig asurnen voor mensen en dieren. “Meer en meer mensen kiezen vandaag voor crematie en willen er een warme, persoonlijke vorm aan geven. Wie een dierbare heeft verloren, wil de herinnering tastbaar maken en een plaats creëren die troost biedt”, aldus Hilde Evenepoel.

In haar atelier in Melkouwen (Berlaar) maakt ze een uitgebreide collectie urnen die zowel in vorm als in afwerking heel divers zijn. De urnen worden niet gedraaid maar met de hand opgebouwd. De stijl van Hilde Evenepoel kan worden omschreven als sober en ingetogen. “Ik werk met wit-, rood-, grijs- of zwartbakkende klei. Ik pas de technieken naked raku en terra sigillata toe waarna de urnen in houtkrullen of kranten gestookt worden. In de afgewerkte stukken worden soms bladgoud, fossielen, hout of andere natuurlijke materialen verwerkt.”

Met het authenticiteitslabel Handmade in Belgium zet Unizo sinds april 2013 ondernemers in de kijker die met hun ambachtelijk vakwerk een uniek product creëren waar ze fier op mogen zijn. Er zijn ondertussen ongeveer 300 Vlaamse ondernemers die het label mogen dragen.