Vlaamse KruisSteeds meer bedrijven doen een beroep op Het Vlaamse Kruis (met hoofdzetel in Mechelen) om het personeel op te leiden in EHBO-technieken. Tot de klanten van Het Vlaamse Kruis horen onder meer Bekaert, AB-Inbev, Fod Justitie en Kind en Gezin maar ook tal van andere ondernemingen die de noodzaak van degelijke EHBO-opleidingen inzien.

Het Vlaamse Kruis is het meest bekend van de assistentie die het verleent aan evenementen, waaronder Tomorrowland en Pukkelpop. Ook deze zomer is de hulporganisatie met vele vrijwilligers aanwezig op deze grote maar ook op vele kleinere muziek- en sportevenementen.

Minder bekend is waarschijnlijk dat Het Vlaamse Kruis al geruime tijd veiligheids- en EHBO-opleidingen verzorgt op maat van bedrijven. De hulporganisatie heeft hiervoor zelfs een erkenning van de FOD Mobiliteit. De opleidingen worden gegeven aan diverse afdelingen binnen de betrokken bedrijven.

““Onder de deelnemende cursisten zitten zowel bedienden als magazijniers, maar ook chauffeurs en andere werknemers”, zegt algemeen ondervoorzitter Peter Van Mol. “In alle opleidingen komen uiteraard de basisbeginselen van de eerstehulpverlening aan bod, zoals o.a. benadering van het slachtoffer, wondverzorging en vanzelfsprekend de reanimatie met het gebruik van de AED (automatische externe defibrillator). Het Vlaamse Kruis past zich aan, aan de specifieke noden en vragen van het bedrijf, zodat er op het einde van de rit voor de cursisten in een bepaalde industrietak of binnen een bepaald activiteitengebied nog zo weinig mogelijk vragen overblijven”, aldus Van Mol.

Verder haalt hij aan dat bedrijven ook de grote flexibiliteit die Het Vlaamse Kruis biedt, op prijs stellen. “Afhankelijk van de specifieke vraag van een bedrijf kunnen we de opleiding afstemmen op de noden in de onderneming. Dat geldt onder meer voor plaats en tijdstip van de lessen. Wij passen ons aan.”

Het ultieme doel van Het Vlaamse Kruis is om met zeer ervaren docenten de drempel tot het verlenen van bijstand aan mensen in nood voor elke cursist tot nul te herleiden.