BORNEM – Op 18 april starten dringende herstellingswerken aan de oude Scheldebrug Bornem‐Temse op de N16 tussen Mechelen en Sint‐Niklaas. Daarbij wordt sterke verkeershinder verwacht. De omleiding loopt via de nabijgelegen nieuwe brug.

De Scheldebrug Bornem‐Temse werd al gebouwd in 1955. Een recente inspectie bracht ernstige schade aan het licht, en herstellingswerken drongen zich op. De aannemer is alvast gestart met de voorbereidingen en vanaf 18 april gaat de onderhoudsaannemer van De Vlaamse Waterweg echt van start.

De stalen brugdekplaat wordt hersteld, er komt een nieuwe antisliplaag en er wordt nieuwe belijning op het brugdek aangebracht. De onderkant van het beweegbare gedeelte wordt gezandstraald en van een verflaag voorzien.

Onvoorzien

De werken zullen ongeveer 65 dagen duren. Al die tijd zal de brug niet toegankelijk zijn. Het verkeer zal dan in twee richtingen over de nieuwe Scheldebrug Temse-Bornem worden geleid, waardoor de capaciteit aan de Scheldekruising flink beperkt wordt. De scheepvaart zal tijdens de werken de doorvaart onder het vast gedeelte van de brug moeten nemen.

“De werken zijn onvoorzien en uitstel is gezien de ernst van de schade geen optie”, zegt ir. Wim Dauwe, afdelingshoofd bij De Vlaamse Waterweg. “Hierdoor is afstemming met andere werven in de omgeving spijtig genoeg niet mogelijk. Om de duur van de onderbreking zo kort mogelijk te houden, engageert de aannemer zich ertoe om 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 te werken.”