MECHELEN – Mechelen is opnieuw een stad aan het water. Na het openleggen van een zevental kleine stadskanalen tijdens de voorbije jaren, stroomt de Binnen-Dijle nu ook aan Zandpoortvest weer bovengronds. De waterloop wordt zo na 40 jaar in ere hersteld.

In 2013 sloegen De Vlaamse Waterweg en stad Mechelen de handen in elkaar om de Binnen-Dijle aan de Zandpoortvest opnieuw zichtbaar te maken. Ze kregen daarvoor een half miljoen euro steun van de Europese Unie en ongeveer 850.000 euro van de Vlaamse overheid. De werken werden in april 2017 gestart en het eindresultaat is sinds deze week zichtbaar.

“Door de Binnen-Dijle open te leggen, schatten we de rivier opnieuw naar waarde. Het is een natuurlijke waterloop met groene oevers waar het heerlijk toeven wordt”, zegt Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg. Mechels burgemeester Bart Somers vult aan: “Deze autoluwe verbindingen zorgen voor een vlotte ontsluiting van de stad en zullen veel fietsers en wandelaars lokken.”

De heropening van de Binnen-Dijle biedt ook mogelijkheden voor recreatie op en langs het water, zoals de vele toeristenboten, kajakkers, kanovaarders en suppers. Ook Thomas More hogeschool, die zich rondom de vernieuwde site bevindt, kan in september het jaar met extra groen aanvatten. De voormalige parking is nu een groene, open ontmoetingsplek.

Verder werd de bestaande fietsverbinding richting het Mechels Broek heraangelegd en is ook het jaagpad tot aan de Bovensluis geasfalteerd om de omliggende mobiliteit te bevorderen.