Heistse chef lanceert Kok – O – Vin

KokOVinDe jonge Heistse chef-kok Job Docx (25) is op 1 januari gestart met Kok – O – Vin. Ervaring en passie voor food- en winepairing brachten hem op het unieke idee. “Ik breng het klassieke restaurant en de klassieke wijnhandel bij je thuis”, zegt Job.

Job Docx maakte van lekker eten en drinken zijn beroep. Ervaring deed hij op in restaurant à la carte en in de sterrenzaken De Tuinkamer (1 Michelinster) en Pastorale (2 Michelinsterren). In Disciples d’ Auguste Escoffier, een wedstrijd voor jong talent, eindigde hij derde. Docx broedde al een tijd op een idee voor een eigen zaak. “Inspiratie vond ik ook bij de Heikantse Bierliefhebbers, waar ik al een hele tijd de kooklessen verzorg. Die lessen – uiteraard koken we er met bier – zijn bijna altijd volgeboekt. Dat bracht me in combinatie met mijn professionele ervaring en passie voor smaakcombinaties bij dit concept.”

Job kookt klassiek, maar met een moderne toets. “Daarbij maak ik graag gebruik van streekproducten. Zo verwijst de naam van mijn zaak Kok – O – Vin niet alleen naar het concept, maar ook naar één van mijn favoriete gerechten: het Franse Coq-au-vin. Met mijn moderne toets wordt dat Mechelse Koekoek met rodewijnstructuren en pastinaak”, zegt de chef. “Het concept laat zich samenvatten als volgt: ik kook gastronomisch en maak geen geheim van het recept. Een sommelier schenkt wijnen die je eventueel kan kopen en die gratis aan huis geleverd worden.”

Kok – O – Vin is toegankelijk voor kleinere en grotere budgetten. “Op vaste tijdstippen organiseer ik zelf events, telkens volgens een thema. Zoals het schaaldierenthema met gastland Italië op de wijntasting van Vincero Wines op 21 februari of het thema parels van de zee met wijngastland Spanje”, vervolgt Job. “Naast die eigen events kook ik aan huis of op locatie voor groepen vanaf acht personen. Mijn persoonlijke aanpak staat daarbij centraal. Van de bespreking vooraf tot de avond zelf of de wijnlevering nadien: ik ben het gezicht, de Kok – O – Vin. Als chef dien ik zelf op en leg ik indien gewenst haarfijn de bereidingswijze uit. Zo kan je nadien zelf aan de slag. Een sommelier verzorgt het wijnverhaal, tot in de puntjes. Als de wijnen in de smaak vallen, kan je ze kopen. Ik wil mensen laten genieten, en breng de ervaring van het klassieke restaurant of de klassieke wijnwinkel aan huis.”

Een lijst met andere starters uit de Mechelse regio vindt u hier.