HofvanCortenbachStad Mechelen diende in juni het project Site Cortenbach in bij het Agentschap Ondernemen. De jury prees het sterk onderbouwde project en was positief over de grote meerwaarde die het kan betekenen voor het versterken van de Mechelse handelskern. De stad mag hierdoor voor de uitvoering van het project rekenen op een subsidie van bijna 500.000 euro.

Het Hof van Cortenbach in Mechelen is een 16e-eeuws stadspaleis dat gelegen is bij de Korenmarkt aan de Ziekeliedenstraat. De stad Mechelen kocht het vervallen pand  in 2013 om het te restaureren en verder te ontwikkelen. Onlangs kocht de stad ook nog het aangrenzende pand Ziekenliedenstraat 1 aan.

De stad wil de commerciële functie van de Onze-Lieve-Vrouwestraat en de horecafunctie van de Korenmarkt versterken. “Voor de stad is deze ontwikkeling uitermate belangrijk, én prioritair: deze leegstaande en verkrotte panden ondermijnen het handelskarakter van deze straat. Mechelen wil op deze locatie nieuwe investeringen aantrekken, winkels met een grote aantrekkingskracht zodat ze de reeds gevestigde handelaars versterken en er kruisbestuivingen kunnen ontstaan”, meent schepen van Economie Katleen Den Roover. De handelspanden zijn nu tijdelijk ingevuld door startende ondernemers om op die manier het leegstandsbeeld te breken en startende ondernemers een kans te geven hun concept te testen.

Het project Cortenbach bestaat uit twee pistes: de restauratie van het Hof van Cortenbach en de ontwikkeling van het binnengebied. De stad zal instaan voor de renovatie/restauratie van het Hof van Cortenbach, en het pandje Ziekeliedenstraat 1 slopen om er een bijkomende toegang te creëren tot het nieuwe binnengebied. “De leegstaande panden zullen worden vervangen door een nieuw woonproject met op het gelijkvloers ruimte voor detailhandel. Site Cortenbach bevat 2 handelsruimtes, 23 appartementen en 31 ondergrondse parkeerplaatsen voor bewoners”, aldus schepen van Stadsvernieuwing Greet Geypen.

De gesprekken met de ontwikkelaar zitten in de laatste rechte lijn. Het is de bedoeling van de ontwikkelaar om de bouwaanvraag nog dit jaar in te dienen.

Vlaams minister van Economie Philippe Muyters kent aan het project een subsidie toe van 482.401 euro. “Vanuit het winkelbeleid vragen we aan steden en gemeenten om goed na te denken over waar ze inzetten op winkelen in de binnenstad, en hoe deze winkelzones zo aantrekkelijk en uitnodigend mogelijk kunnen worden gemaakt. Wanneer een stad als Mechelen dan vanuit een goed doordachte visie grote investeringen doet om zijn winkelkern te vernieuwen, geven we vanuit de Vlaamse overheid graag een duwtje in de rug.”

De toekenning voor de erfgoedpremie wordt begin volgend jaar verwacht, waarna de restauratiewerken rond april aangevat zouden kunnen worden. Voor de aanleg van het binnengebied met ontsluiting naar de OLV-straat, Korenmarkt en Ziekeliedenstraat wordt in 2016 een ontwerper aangesteld. Het totale project zal eind 2018 klaar zijn.

Het Hof van Cortenbach zal na renovatie en restauratie verkocht worden voor een functie die kadert binnen het globale project, en dit versterkt. Hierbij wordt gedacht aan een restaurant of cafetaria. In augustus 2014 liet de stad er nog instandhoudingswerken uitvoeren.