Groven+ bereidt bekleding Havenhuis voor

grovenGroven+, gevelbekledingsspecialist uit Puurs, werkt volop aan de voorbereiding van de montage van de spectaculaire gevelbekleding van het nieuwe Havenhuis in Antwerpen. Het begin van de montage is gepland voor half juni.

De stalen structuur van het Havenhuis, dat van Zaha Hadid Architects de vorm van een boot kreeg, krijgt een glazen gevelbekleding met de vorm en de schittering van een geslepen diamant. Een dergelijke bekleding maken en monteren is een knap staaltje van vakkennis, en Groven+ uit Puurs durfde als enige specialist uit de sector dit project uitwerken.

De gevelbekleding van 4.500 m² bestaat uit 1.900 driehoeken. Niet alleen de vormgeving is belangrijk, ook de thermische en akoestische isolatie, de weerstand tegen brand en inbraak en de lichtdoorlaatbaarheid zijn van belang. Ofwel: de bekleding moet niet alleen mooi zijn, maar technisch moet alles eveneens tot in de puntjes in orde zijn. Dat vergde veel voorafgaand studiewerk, maar Groven+ is niet aan zijn proefstuk. Het bedrijf levert geen standaardwerk, maar werkt steeds op maat voor grote projecten, zoals eerder al de ramen in de puntdaken van het Antwerpse gerechtsgebouw en de buitenbekleding van het Brussels parlement en het Gentse justitiepaleis.

Sinds begin dit jaar werkt Groven+ aan de voorbereidingen voor de montage van de diamantgevel van het Havenhuis. Zo’n 15 personen zijn daar mee bezig. De eigenlijke montage begint binnen een paar weken en zou tegen het einde van het jaar afgerond moeten zijn.