AED studiosExact twee jaar geleden nam Glenn Roggeman, CEO van de AED group uit Willebroek, de sleutels in ontvangst van het mediacomplex in Lint. Het failliete Alfacam werd omgedoopt tot AED Studios en verwelkomt twee jaar na de overname een grote Europese filmproductie: Iron Sky – The Coming Race.

Glenn Roggeman blikt met gemengde gevoelens terug op de overname. “Ik heb me soms afgevraagd of ik misschien een masochist ben, want het afgelegde traject verliep allerminst over rozen. De site was met niets in orde. Wie beweert dat Alfacam de parel van de Vlaamse mediasector was, heeft het mis. Het eerste jaar hebben we met man en macht gewerkt om het complex technisch in orde te brengen. Zelfs nu moeten we nog alle dagen opboksen tegen de administratieve molen om alles op papier in regel te krijgen. Maar ik zie de toekomst positief tegemoet, en ik ben trots dat we een eerste filmproductie van zo’n grote omvang bij AED Studios mogen verwelkomen.”

Het avontuurlijke science fiction epos Iron Sky: The Coming Race wordt de grootste Europese science fiction film ooit met een budget van meer dan 16 miljoen euro, deels gefinancierd door crowdfunding. De film wordt volledig in België gedraaid. De sequel van het succesvolle Iron Sky, dat meer dan 10 miljoen bezoekers naar de bioscoop lokte, is immers een coproductie tussen Finland, Duitsland en België. Gedurende acht weken zal de filmploeg van Iron Sky in zes studio’s in Lint draaien. De Belgische filmploeg van meer dan honderd personen zal daar instaan voor o.a. decors, stunts, licht, camera, special effects etc.

Peter De Maegd is de Belgische co-producent van de film en neemt met zijn bedrijf Potemkino meer dan 20% van de productie voor zijn rekening. Hij kijkt enorm uit naar de realisatie van de film, die technisch zeer hoogstaand is voor een Europees project. “Het Finse productiehuis Iron Sky Universe klopt bij Potemkino aan omdat we ervaring hebben met de Belgische tax shelter en innovatieve financiering zoals crowdfunding. De Belgische tax shelter is een onmisbaar instrument om internationale producties naar hier te halen. Zeker in combinatie met lokaal talent en faciliteiten zoals de AED Studios bieden we hier aantrekkelijke financiële en logistieke mogelijkheden”, aldus Peter De Maegd.

Momenteel zijn de voorbereidingen in volle gang. De opnames starten op 19 oktober en zullen duren tot eind 2015.

Synopsis van Iron Sky: The Coming Race: Twintig jaar na de gebeurtenissen uit Iron Sky is het leven op aarde door een nucleaire oorlog vervallen in complete chaos. De voormalige Nazi-maanbasis is het laatste toevluchtsoord van de overblijvers geworden. Maar ook de maan wordt met de dag onstabieler, geteisterd door steeds sneller op elkaar volgende maanbevingen. Diep onder de aardse woestenij ligt een kracht – de Heilige Graal – die hen misschien nog kan redden… of die hen voor eens en voor altijd zal uitroeien. Hun laatste hoop is een groep helden uit te sturen naar het diepste van de Holle Aarde om de Heilige Graal in handen te krijgen. Ze zullen het moeten opnemen tegen de Vril, een eeuwenoud van gedaante wisselend reptielenras en hun leger van dinosaurussen. Zo zullen ze eindelijk de waarheid te weten komen over de creatie van de mensheid.