Het aanbod groepsaankoop elektrische fietsen en bakfietsen is bekend. Opvallend is dat niet enkel inwoners van Duffel, Lier, Mechelen en Willebroek in aanmerking komen. Ook iedereen die in de gemeenten werkt, kan zich inschrijven voor deze groepsaankoop van streekintercommunale Igemo. Met dit initiatief willen de vier gemeenten het fietsen extra stimuleren. Dat past perfect in het engagement binnen het Burgemeestersconvenant om tegen 2020 20 procent CO2-reductie te realiseren.

De e-fiets wordt steeds belangrijker voor verplaatsingen, zowel voor recreatieve uitstapjes als dagelijks woon-werkverkeer. Met elektrische ondersteuning wordt meer dan 15 kilometer naar het werk fietsen voor veel mensen haalbaar. Een stuurgroep van burgers en fietsers kon gunstige voorwaarden verkrijgen bij de leveranciers, niet alleen wat betreft kostprijs, maar ook wat betreft onderhoud of herstelling bij een lokale handelaar. De stuurgroep koos voor het Oxford Montana dames- en herenmodel, dat sinds 1925 in België wordt gemaakt. Voor de elektrische bakfietsen viel de keuze op Babboe, dat 10 jaar geleden is ontstaan door een groep ouders, die een kwalitatief en betaalbaar alternatief wilden vinden voor de bestaande bakfietsen.

Voor de groepsaankoop werkt Igemo samen met lokale fietshandelaars. ERBO Sport uit Willebroek, Van de Velde uit Duffel, Velocity uit Lier en Bike Planet uit Mechelen bieden beide fietsen aan. Bij Velolux en Velolux service center in Mechelen kan je enkel terecht voor de elektrische fietsen, terwijl het Mechelse Fietsen GS enkel de bakfietsen aanbiedt. Elke deelnemende stad of gemeente organiseert ook een testmoment, zodat iedereen de elektrische fietsen en bakfietsen zelf kan uitproberen. Op 18 maart kan dit in Duffel en Lier. Een weekje later zijn op 25 maart Willebroek en op 26 maart Mechelen aan de beurt.

Er zijn in totaal reeds 2.247 voorinschrijvingen, waarvan 1.758 elektrische fietsen en 489 bakfietsen. Staf Aerts, schepen mobiliteit van gemeente Duffel, is opgetogen over het succes: “Ons initiatief valt duidelijk in de smaak. De interesse bij de voorinschrijvingen was al onverwacht groot en nu zijn de eerste elektrische fietsen zelfs al besteld.”

Iedereen die in Duffel, Lier, Mechelen of Willebroek woont of werkt, kan dus een elektrische fiets of bakfiets via de groepsaankoop bestellen. Ook wie zich niet vooraf inschreef, mag deelnemen tot eind mei via www.igemo.be/samenaankoop-e-bikes. De fiets wordt vervolgens geleverd bij een lokale fietshandelaar naar keuze.