Groep Mechelen, de samenwerking tussen de personeelsdiensten van de stad Mechelen en het Sociaal Huis en diverse partners, werd dinsdag bekroond als Lokale Overheidsorganisatie van 2017.

Groep Mechelen hecht belang aan een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Efficiëntie is belangrijk, maar besparen enkel en alleen om te besparen, is geen doelstelling. Groep Mechelen is innovatief door haar partnerships met de privé-sector en is zo volgens de jury een voorbeeld voor andere steden en gemeenten.

“Ondanks haar schulden heeft Groep Mechelen geen schrik om toch te investeren. Zij hebben ingezien dat nieuwe investeringen soms nodig zijn om in de toekomst een return te kunnen krijgen, net zoals dit ook het geval is bij privébedrijven. Het resultaat van deze investeringen is bovendien al zichtbaar: nieuwe inwoners en bedrijven vestigen zich in de stad. De verandering is voelbaar in de straat.”

“Groep Mechelen toont aan dat ook een overheidsorganisatie moet durven investeren in de toekomst. De groep is bovendien een voorloper op het vlak van diversiteit: men spreekt over een interculturele in plaats van een multiculturele samenleving. De stad voert originele en innovatieve projecten uit waardoor alle nationaliteiten op een positieve manier kunnen samenleven.”

De prijs voor Overheidsorganisatie van het jaar is een initiatief van EY en haar partners De Tijd/L’Echo en BNP Paribas Fortis.

Rudi Braes, CEO en voorzitter EY België: “Jaar na jaar bewijzen de finalisten van Overheidsorganisatie van het Jaar dat overheidsorganisaties, net zoals privéondernemingen, kunnen en durven inzetten op een innoverende strategie, om een klantgerichte en efficiënte dienstverlening te kunnen aanbieden. Hierdoor dragen deze overheidsorganisaties dagelijks bij aan de maatschappij en de Belgische economie.”

Burgemeester Bart Somers reageert enthousiast: “Dit is een topbekroning van het werk van de hele organisatie. Namens het hele stadsbestuur wil ik dan ook alle ambtenaren van Groep Mechelen van harte bedanken voor hun dagelijkse inzet om ten dienste van de Mechelaars het beste van zichzelf te geven.”

Eerste schepen Marc Hendrickx nam de award in ontvangst: “Samen en via gedurfde keuzes slaagt Groep Mechelen erin om van haar stad een bron van inspiratie te maken. Intense inzet op innovatie en het verbinden van burgers, bedrijven, verenigingen, partijen en ambtenaren heeft een positieve dynamiek op gang gebracht. Deze aanpak resulteert in een uniek Mechels verhaal dat tot ver buiten de grenzen van de Dijlestad bewondering en navolging afdwingt.”