Greenyard uit Sint-Katelijne-Waver, wereldspeler in productie en distributie van verse en bereide groenten en fruit, heeft een contract afgesloten met rederij CMA CGM voor de rechtstreekse behandeling van bananen bij Belgian New Fruit Wharf (BNFW) in de Antwerpse haven. Op 1 februari werden de eerste bananen gelost in de haven. Greenyard heeft eigen bananenplantages in Suriname.

“Veel van onze producten zijn beperkt houdbaar en moeten zo snel mogelijk bij de consument geraken”, zegt Hein Deprez, topman van Greenyard. “Daarom hebben we nood aan een superefficiënte logistieke keten.”

Greenyard heeft daarom een contract afgesloten met de Antwerpse haven voor de behandeling van zijn bananen. “Door zijn ligging, dienstenpalet, expertise en kennis van het product is Antwerpen voor ons een heel belangrijke hub voor dit soort activiteiten.”

Met ongeveer 450.000 ton bananen per jaar is Greenyard volgens Deprez goed voor ongeveer 10% van de Europese bananeninvoer. Bananen zijn ook het belangrijkste single product in de omzet van Greenyard.

Het volume bananen dat Greenyard via Antwerpen aanvoert, kan in de toekomst nog stijgen, precies omdat het fruit wordt gelost door de gespecialiseerde goederenbehandelaar BNFW.

“Omdat de containers onmiddellijk voor de magazijnen gestript kunnen worden, realiseren de fruitimporteurs een tijdwinst van een tot twee dagen ten opzichte van de grote containerterminals”, zegt BNFW. Deze aanzienlijke tijdwinst is heel interessant voor bedrijven als Greenyard.