SINT-KATELIJNE-WAVER – De onderhandelingen rond de overname van Dole Food Company door Greenyard zitten in een vergevorderde fase. Dat bevestigt het bedrijf uit Sint-Katelijne-Waver. Als de overname werkelijk doorgaat, wordt Greenyard wereldmarktleider in de fruit- en groentesector.

Het Amerikaanse Dole Food is gespecialiseerd in de productie en distributie van groenten en fruit, waaronder voornamelijk bananen en ananas. In die sectie is het bedrijf uit Californië één van de grootste spelers ter wereld. Het boekte vorig jaar een omzet van 3,82 miljard euro. Ook Greenyard, actief in dezelfde materie, is een wereldspeler met een jaarlijkse omzet van om en bij de 4,25 miljard euro. De overname zou van Greenyard dus een absolute wereldmarktleider maken.

“Maar er is nog geen definitieve overeenkomst bereikt en er is geen garantie dat deze onderhandelingen zullen uitmonden in een transactie tussen beide ondernemingen”, communiceert Greenyard voorzichtig.

Kostelijk

Het bedrijf uit Californië heeft een prijskaartje van 2,1 miljard euro, maar dat vindt Greenyard alvast geen belemmerende factor voor de overname. “We hebben ons verzekerd van voldoende financiering en hebben vertrouwen in ons vermogen om de transactie met een evenwichtige financiering af te ronden”, klinkt het.

Greenyard is het resultaat van een fusie tussen Greenyard Foods, Univeg en Peatlinvest afgerond. Het bedrijf telt meer dan 9.000 werknemers en is actief in 25 landen wereldwijd.