Greenyard Foods, de wereldspeler in productie en distributie van verse en bereide groenten en fruit, heeft Mykogen Polska overgenomen. Dat is een Poolse producent van kwaliteitsvol champignonsubstraat, een grondstof voor de productie van champignons. “De toevoeging van Mykogen past perfect binnen onze doelstelling om een verticale keten te creëren. Daarbij streven we ernaar om consumenten te laten genieten van verse kwaliteitsproducten”, klinkt het bij het bedrijf uit Sint-Katelijne-Waver.

Mykogen Polska telt vier fabrieken, gevestigd in Polen en Oekraïne, en meer dan 300 personeelsleden. De voorbije vier jaar zag het Poolse bedrijf haar omzet met gemiddeld 8 procent toenemen. Greenyard Foods verbetert dankzij de overname haar positie op de champignonmarkt. Het bedrijf heeft nu een betere toegang tot hand- en mechanisch geplukte champignons. Daarnaast kunnen er nu ook synergiën tussen de verschillende divisies van de groep gecreëerd worden. De groeiende productievolumes van de champignonsubstraten hebben verder een positieve impact op de verdere groei van Greenyard Foods.

De concurrentieautoriteiten moeten wel nog goedkeuring geven voor de overname. In de tweede jaarhelft zou deze kunnen worden afgerond. Vanaf het eerste jaar zou de integratie van Mykogen Polska reeds aan de winst van Greenyard Foods moeten bijdragen. Greenyard Foods telde ongeveer 93 miljoen euro neer voor het Poolse bedrijf, gefinancierd uit bestaande lijnen. Daarnaast verkoopt het Katelijnse bedrijf nog een aantal niet-strategische activiteiten, wat 25 miljoen euro moet opbrengen.

Greenyard Foods stelt als wereldwijde nummer één in de handel van groenten en fruit meer dan 8.000 werknemers tewerk in 25 landen.