escapeBijna drie maanden geleden opende De Gouden Kooi in het Mechelse Godshuis twee escape rooms. Het concept is zowel bij bedrijven als particulieren zo’n succes dat er inmiddels een derde escape room bijkwam, en in september wordt een vierde geopend.

Bert Briké en Jan Gheyle zijn de initiatiefnemers en eigenaar van De Gouden Kooi, en tot nu toe ook de enige twee werknemers, maar daar kan binnenkort verandering in komen. “We zullen waarschijnlijk in de nabije toekomst personeel aanwerven. Ons concept is zo succesvol dat het wat te druk wordt voor twee”, zegt Jan.

De Gouden Kooi is hun eerste bedrijf. Ze gaven er allebei hun job voor op. “Ik heb 10 jaar bij Colruyt groep gewerkt (3 jaar als business analyst, 5 jaar als aankoper en 2 jaar als product groep manager). Bert was leerkracht in Mechelen.”

Hoe werkt een escape room? Samen met enkele vrienden of collega’s word je 60 minuten lang opgesloten in een mysterieuze kamer. Je hebt één uur de tijd om uit deze ruimte te ontsnappen. De sleutel: een reeks interessante en gevariëerde puzzels oplossen. Samenwerking en inventiviteit zijn hiervoor cruciaal.  De kamers zijn niet angstaanjagend en ontsnappen vergt geen fysieke inspanning. Je teamgeest en vindingrijkheid worden daarentegen wel op de proef gesteld!

Daarom is dit concept niet alleen populair bij particulieren, maar ook bij bedrijven die het vaak boeken als teambuildingactiviteit of combineren met een meeting. “Overdag zijn het vooral bedrijven die teambuildings doen, al dan niet gecombineerd met een meeting in onze vergaderzaal en catering. ’s Avonds en in het weekend komen vooral particulieren over de vloer.”

Jan en Bert kozen met het Godshuis bewust voor een markant pand in het centrum van Mechelen. “We wilden een aangenaam pand, in het centrum van de stad, zodat je een escape game kan combineren met een restaurantbezoek of nog een café’tje achteraf. Dit blijkt aan te slaan.”

De Gouden Kooi is een succes. “We zijn opgestart met twee rooms, hebben onlangs onze derde geopend, en plannen de opening van een vierde kamer in september.” In de eerste kamer zoek je een Mayaschat, in de tweede onderzoek je een verdwijning in de Alpen en in kamer drie ben je een meesterdief die de kluis van een Mechelse miljonair moet kraken. In de vierde kamer is de meesterdief opgepakt en moet hij ontsnappen uit zijn cel.