GIMV stapt in Benedenti

benedentitandaertsenDe investeringsmaatschappij GIMV N.V. heeft een substantieel belang genomen in Benedenti B.V.B.A., één van de grootste multidiscplinaire tandartsgroepspraktijken van Vlaanderen. De groepspraktijk telt momenteel 48 medewerkers, waaronder zestien tandartsen met elk hun eigen specialisme. Benedenti heeft vestigingen in Herentals, Berlaar en Vlimmeren.

Benedenti ging in 1985 van start toen Rik Claes en zijn echtgenote Griet Luyten in Herentals een eigen tandartsenpraktijk opstartten. Die groeide uit tot een grote groepspraktijk. In 2007 werd de tandartsenpraktijk van Annemie Tolleneer in Berlaar aan het geheel toegevoegd. In november 2015 werd een derde praktijk opgericht in Vlimmeren.

“De Vlaamse tandzorg staat voor heel wat uitdagingen. Dit is het uitgelezen moment om de huidige manier van werken in vraag te stellen”, zegt Rik Claes, oprichter van Benedenti en nog steeds actief als tandarts, vooral in parodontologie en implantologie. “Het tandartsenkorps is aan het vergrijzen. Bovendien eist de jonge generatie tandartsen een zekere flexibiliteit en een goede work-life balance”, aldus Claes. “Dat zijn allemaal factoren waar we als sector rekening mee moeten houden.”

Bovendien zijn de verwachtingen van patiënten veranderd en maken nieuwe technologieën opgang. “We stellen vast dat de moderne patiënt een model wil waarin alle vormen van behandeling zich onder één dak bevinden: van preventie tot gespecialiseerde zorg. Hij verwacht bovendien een hoogkwalitatieve service, ondersteund door de nieuwste technologieën en dat alles voor een transparante en correcte prijs”, aldus Claes. Nieuwe innovatieve technologieën, zoals intra-oraal scannen, 3D-radiologie, 3D-printen en CAD/CAM-systemen zijn dure investeringen die individuele tandartsen moeilijk alleen kunnen bekostigen, maar die voor een groepspraktijk wel haalbaar zijn.

Met de verdere uitbouw van Benedenti wil Rik Claes met zijn team een antwoord bieden op deze uitdagingen. Onder andere Groot-Brittannië en Nederland dienen als voorbeeld. “Door verschillende specialisten te verzamelen in één team kan er veel efficiënter worden gewerkt. Er is immers voor ieder probleem een specialist beschikbaar. Door bovendien alle ondersteunende taken en diensten (zoals bijvoorbeeld facturatie, aankoop en optimalisatie van de stoel-, balie- en omloopassistentie) te centraliseren bij een praktijkmanager kunnen onze tandartsen zich volledig concentreren op waar ze het beste in zijn: de best mogelijke tandzorg bieden voor iedere patiënt.”

Gimv stelt de nodige middelen ter beschikking voor de verdere groei. “Dankzij de inbreng van Gimv zullen we met Benedenti verder kunnen groeien in Vlaanderen. We zullen het verse kapitaal gebruiken om samen met onze partners onze structuur en groep uit te bouwen, nieuwe groepspraktijken te ontwikkelen waar nodig en te blijven investeren in de nieuwste technologie”, aldus Claes.

De investeringsmaatschappij is lovend over Benedenti. “De uitrol en het verder professionaliseren van de moderne multidisciplinaire groepspraktijk is noodzakelijk willen we betaalbare en hoogkwalitatieve preventie en zorg blijven aanbieden. Rik Claes was hierin altijd al één van de pioniers. Benedenti staat voor een professionele organisatie, een sterke cultuur met gedreven tandartsen en medewerkers ondersteund door ervaren praktijkmanagers. Zo hoeven hun tandartsen zich enkel te concentreren op het medische aspect”, zegt Dr. Peter Byloos, Partner binnen het Health & Care team van Gimv.

Met haar Health & Care fonds investeert Gimv in mature gezondheidszorg en innovatieve concepten in de zorgsector. Na investeringen in Nederland en Frankrijk is Gimv verheugd ook deze eerste Vlaamse investering te kunnen aankondigen. “Gimv heeft een historiek als strategische partner voor bedrijven met een visie voor groei, professionalisering en waardecreatie en wij ondersteunen dan ook graag de ambitie van Benedenti om een moderne multidisciplinaire tandzorg in gans Vlaanderen te ontwikkelen”, besluit Bart Diels, Managing Partner, Gimv Health & Care.