Gemeente Duffel heeft een gerenommeerde aannemer gevonden voor de renovatie van Cinema Plaza en de nieuwbouw voor jeugdhuis Den Daak. Het gaat om Verstraete & Van Hecke uit Wilrijk, een algemeen aannemingsbedrijf dat gespecialiseerd is in restauratie- en renovatieprojecten. De opdracht werd voor 4.131.937,98 euro, exclusief btw, toegewezen, wat gunstiger is dan de raming van 5.221.878,65 euro.

Met Verstraete & Van Hecke kiest Duffel voor een ervaren aannemer. “Ze restaureerden al verschillende historische gebouwen en interieurs. Zo waren ze aan het werk in de Mechelse Stadschouwburg, het Sint-Anna Godshuis in Lier en Domein Roosendael in Sint-Katelijne-Waver. Het project dat het meest in het oog springt, is de restauratie van de gevels, de torens en de koepels van het Centraal Station in Antwerpen”, zegt schepen van openbare werken Staf Aerts. Verstraete & Van Hecke beschikt over hoogopgeleide en ervaren medewerkers in elke discipline van de renovatie- of restauratiesector. “Die kennis en ervaring zal ook nodig zijn om Cinema Plaza terug haar oorspronkelijke charme te geven en ondertussen in te richten als multifunctioneel gemeenschapscentrum.”

Duffelaars konden in april en september vorig jaar nog een laatste bezoek brengen aan Cinema Plaza en de nieuwe plannen ontdekken. Deze maand verhuist het jeugdhuis naar een tijdelijke locatie in het leegstaande postgebouw. In november 2016 werd de bouwvergunning verkregen. Nu ook de Europese aanbestedingsprocedure is doorlopen, en er een aannemer gevonden is, kunnen de werken spoedig van start gaan. Een erfgoedpremie van de Vlaamse overheid van ruim 800.000 euro en een tweede plaats in de Monumentenstrijd, goed voor 220.000 euro, betekenen een belangrijke ondersteuning voor de financiering van het project.