Foto Luc Hilderson.

Foto Luc Hilderson.

De balans in de Mechelse hotels en congrescentra valt naar aanleiding van de terreurdreiging mee, want er zijn zowel annulaties als nieuwe aanvragen. Dat zegt althans Stijn Beschuyt, voorzitter Mechelen Hotel Association: “Er zijn meer annulaties dan gewoonlijk, maar voornamelijk van mensen die van verder komen. Langs de andere kant ontvangen we ook aanvragen van mensen die normaliter in Brussel zouden logeren.”

Ook de congrescentra krijgen met dezelfde situatie te maken. Bij Congres- en Erfgoedcentrum Lamot in het Mechelse centrum werd een event afgelopen maandag geannuleerd. “Het betrof een Amerikaans bedrijf”, zegt Jan Simons van Congres- en Erfgoedcentrum Lamot. “Langs de andere kant kregen we wel drie nieuwe aanvragen van evenementen die deze week in Brussel werden geannuleerd. We hebben ook een goede samenwerking met de politie, maar Mechelen is mijn inziens veilig.” Ook Meet in Mechelen kreeg nog enkele aanvragen om op korte termijn naar een locatie te zoeken. “Ik kreeg begin deze week de vraag om nog voor een locatie te kunnen zorgen voor een congres voor 100 personen nu vrijdag”, legt Kurt Callaert van Meet in Mechelen uit. “Gelukkig hebben we overal goede contacten, zodat we hen last minute toch nog konden verder helpen.” Eerder werd al bekend dat de Empack en Packaging Innovations van de Heizel in Brussel naar de Nekkerhal verhuizen. En ook het congres van Open VLD wordt van het Brusselse Tour & Taxis naar Kazerne Dossin in Mechelen verplaatst.

De afzeggingen komen dus voornamelijk van buitenlandse gasten en klanten, terwijl de Belgen wel gewoon naar Mechelen komen. “We hebben in Mechelen gelukkig heel veel binnenlandse toeristen, die blijven komen want het is overal dreigingsniveau 3”, zegt Stijn Beschuyt van Mechelen Hotel Association. “Voor Belgische klanten is dat verschil tussen de situatie in Brussel en die in Mechelen duidelijk, maar voor buitenlanders is dit België waar er terreurdreiging is”, vult ook Kurt Callaert aan.