MECHELEN/BORNEM/NIJLEN/LIER – Dingenen & Dergent uit Nijlen, Wim Van Houcke uit Bornem, Guy De Bakker uit Lier en Bart Lenaerts van Eiskreem uit Mechelen nemen dinsdag deel aan de Gelato Festival Challenge. Inzet: de titel van beste Belgische gelato-ambachtspersoon.

33 kandidaten nemen het dinsdag tegen elkaar op. In de keuken van Carpigiani Ambachtelijk Benelux in Zandhoven draaien ze minimaal vijf liter van een eigen ijsmix die ze op smaak brengen, garneren en presenteren aan een professionele jury. Die wordt begeleid door gelato-specialist Bas van Haaren van de Carpigiani Gelato University en is samengesteld uit experten uit de sector, lokale chefs en culinaire journalisten. De beste twee smaken stoten door naar de Europese finale van de Gelato Festival World Masters in Italië in 2020. Het wereldkampioenschap volgt in 2021.

Wie zijn ze?

“België valt steeds meer voor gelato die artisanaal bereid wordt en steeds meer mensen willen ook weten wie de gelatochefs zijn die dit heerlijke product creëren”, meent Achille Sassoli, Carpigiani Market Development Manager. “We kijken er naar uit om de smaken te ontdekken die de Belgische kandidaten zullen voorstellen aan de jury van de Gelato Festival Challenge. En we zijn er zeker van dat de winnende smaak een sterke deelnemer wordt bij de grote finale waar ambachtslui van over heel de wereld zullen vechten voor de titel van World’s Best Gelato.”

Aan originele smaken ontbreekt het de gelatomakers uit de regio niet. Zo vind je bij Eiskreem in Mechelen de smaken gebrande honing met pastinaak, basilicum met witte chocolade en saffraan met witte chocolade.