kilometerheffingEr komt geen tol voor vrachtwagens op de R6 en de Heisbroekweg in Sint-Katelijne-Waver. De slimme kilometerheffing voor vrachtwagens die op 1 april 2016 in voege treedt, geldt immers enkel voor wegen op het Eurovignet-netwerk. “Dat wil zeggen dat de R6 en de Heisbroekweg tolvrij blijven”, zegt de Katelijnse schepen voor Mobiliteit Tom Ongena. “Daarmee komt de Vlaamse regering tegemoet aan onze vraag. Als op deze gewestwegen ook tol zou moeten worden betaald, zou er opnieuw heel wat sluipverkeer kunnen ontstaan op onze gemeentewegen.”

Sinds de doortrekking van de R6 is er minder doorgaand verkeer op de Katelijnse wegen. “Maar als de kilometerheffing voor vrachtwagens ook zou gelden voor de R6 en de Heisbroekweg, bestond het risico dat de klok zou worden teruggedraaid. Daarom hebben we sterk aangedrongen bij de Vlaamse regering om deze gewestwegen op ons grondgebied tolvrij te houden”, zegt Tom Ongena. De lobbying heeft succes gehad. De R6, de Heisbroekweg en de N14 (Liersesteenweg) stonden op de eerste ontwerpkaarten voor de heffing maar zijn nu geschrapt uit het tolnetwerk.

“Dat is goed nieuws voor onze inwoners, maar ook voor de tuinders in de omgeving die dagelijks naar de veiling moeten rijden. Zij zullen geen extra kosten aangerekend krijgen”, besluit Ongena.