Het zijn gouden tijden voor Galapagos. Het biotechnologiebedrijf uit Mechelen legde de laatste maanden telkens positieve resultaten voor en dat is met het eerste kwartaalrapport van 2017 niet anders. De omzet steeg met 169 procent naar 39,9 miljoen euro. Die inkomsten compenseerden bovendien een aanzienlijk deel van de hogere kosten, wat het operationeel verlies met 55 procent terugdrong tot 11,2 miljoen euro.

De samenwerking met farmareus AbbVie voor de ontwikkeling van een reumamiddel is belangrijk voor de positieve cijfers. “We hebben onze strategie uitgevoerd zoals gepland, met het behalen van mijlpaalbetalingen van onze samenwerkingspartner AbbVie. Dat resulteert in een forse stijging van onze bedrijfsopbrengsten ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar”, zegt Bart Filius, cfo van Galapagos. Het Mechelse biotechnologiebedrijf eindigde het eerste kwartaal van 2017 met een kaspositie van 958,6 miljoen euro. “Daarnaast schatten we de netto-opbrengsten van ons openbaar aanbod van 21 april op 348 miljoen euro, wat onze huidige totale kaspositie op ongeveer 1,3 miljard euro brengt. Al bij al zijn we goed geplaatst om onze strategie in de komende jaren uit te voeren.”

In die strategie past onder andere het reumamiddel filgotinib en de ontwikkeling van een drievoudige combinatietherapie voor taaislijmziekte. “Galapagos heeft het eerste kwartaal afgerond met een substantiële uitbreiding van het filgotinib onderzoeksprogramma. We verwachten dit jaar nog meer studies met filgotinib in nieuwe indicaties te starten”, zegt ceo Onno van de Stolpe. “Deze zomer staat de start van het onderzoek rond onze drievoudige combinatietherapie voor taaislijmziekte op de planning. We staan voor een jaar met veel nieuws over de programma’s in onze pijplijn.”

Galapagos is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen. De Galapagos groep, met inbegrip van fee-for-service dochter Fidelta, heeft ongeveer 510 medewerkers in het hoofdkantoor in Mechelen en in de vestigingen in Nederland, Frankrijk en Kroatië.