MECHELEN – De berg cash van Galapagos wordt stilaan een col buiten categorie. Die liep op tot 1,15 miljard euro. Cash die het Mechelse biotechnologiebedrijf wel goed kan gebruiken want ook de kosten nemen alsmaar toe en zouden dit jaar afstevenen op 220 à 240 miljoen euro.

De preklinische en klinische onderzoeken van Galapagos naar geneesmiddelen slorpen alsmaar meer geld op. Zo spendeerde Galapagos vorig jaar nog 154,1 miljoen euro. Dit jaar zou de zogenaamde cash burn kunnen oplopen tot 220 à 240 miljoen euro. Dat is hoger dan de verwachtte negatieve kasstroom van om en bij de 193 miljoen euro. De omzet kwam eind 2017 op 156 miljoen euro uit.

Blik op de markt

“Ondertussen blijven we onze organisatie uitbouwen om nog meer klinische testen uit te voeren. Daarnaast willen we klaar zijn voor de verwachtte introductie op de markt van enkele kandidaat-geneesmiddelen”, zegt Onno van de Stolpe, ceo van Galapagos. “We beschouwen onze voortgang van 2017 nog maar het begin omdat we nieuwe werkingsmechanismen blijven ontdekken en plannen om deze tot bij de patiënten te brengen.”

Veelbelovend is vooral de beslissing om filgotinib, de ontstekingsremmer voor reuma, samen met Gilead in Europa te promoten. De commerciële organisatie daarvan werd reeds opgezet om rond 2020 effectief op de markt te komen. Wanneer dat gebeurt, zou het middel 6 miljard euro kunnen opbrengen.