galapagosHet Mechels biotechbedrijf Galapagos N.V. en het Amerikaanse Gilead Sciences Inc. hebben een wereldwijd partnership afgesloten voor de ontwikkeling en commercialisatie van de JAK-1 selectieve remmer filgotinib voor de behandeling van alle mogelijke ontstekingsziektes.

Galapagos krijgt een vooruitbetaling van 725 miljoen dollar in de vorm van een licentie-fee (300 miljoen dollar) en een kapitaalsinjectie van 425 miljoen dollar. Bovendien kan Galapagos tot 1,35 miljard dollar aan mijlpaalbetalingen ontvangen, plus royalty’s op omzet, trapsgewijs oplopend vanaf 20%, en een 50-50 winstdeling in de landen waar de promotie gezamenlijk wordt ontplooid.

De resultaten van Fase 2 studies tonen aan dat filgotinib potentieel heeft als een veilig en effectief oraal middel tegen reuma (DARWIN studies) en tegen de ziekte van Crohn (FITZROY studie). Afhankelijk van de uitkomst van gesprekken met de regelgevende autoriteiten, starten de bedrijven Fase 3 studies in reuma (reumatoïde artritis, RA) en de ziekte van Crohn in 2016.

“We zijn erg enthousiast over het vooruitzicht van filgotinib als medicijn in RA en andere ziektes, nu we een sterke partner als Gilead hebben die deze behandelingen snel wil ontwikkelen voor patiënten”, zegt Onno van de Stolpe, Chief Executive Officer van Galapagos. “Ook kijken we ernaar uit om wereldwijd te gaan samenwerken voor andere mogelijke therapeutische indicaties. De gezamenlijke ontwikkeling en commercialisatie in deze samenwerking brengen ons naar de volgende fase in de evolutie van ons bedrijf.”

“Deze samenwerking is een gelegenheid om aanvullende klinische programma’s aan onze groeiende R&D in ontstekingsziektes toe te voegen”, zei Norbert Bischofberger, PhD, Gilead’s Executive Vice President, Research & Development en Chief Scientific Officer. “We kijken ernaar uit om samen met Galapagos zo snel mogelijk door te gaan met dit programma.”

Galapagos zal 20 procent van de wereldwijde ontwikkelingsactiviteiten meefinancieren en Gilead zal verantwoordelijk zijn voor de productie en wereldwijde marketing- en verkoopactiviteiten. Galapagos heeft de optie om filgotinib te copromoten in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, België, Nederland en Luxemburg, waarbij de bedrijven de opbrengsten 50/50 zullen verdelen. Als Galapagos haar optie uitoefent om in België, Nederland of Luxemburg te co-promoten, zal het bedrijf ook de omzet in deze regio boeken.