Galapagos maakt deel uit van Bel20

galapagosVanaf maandag 21 maart maakt het Mechelse biotechbedrijf Galapagos deel uit van de Bel20. Bij de jaarlijkse herziening van de Belgische beursindex in maart veroverde Galapagos een plaats, samen met Ontex en ING. D’Ieteren, Delta Lloyd en Befimmo verdwijnen uit de Bel20.

Voor de samenstelling van de Bel20 houdt Euronext rekening met de omzet van het bedrijf die in België wordt gerealiseerd (minstens 33%) of het aantal personeelsleden dat in ons land is tewerkgesteld (minstens 15%). Bij Galapagos werkt  ruim 30% van de medewerkers in Mechelen.

“2015 was een gloriejaar voor Galapagos, en we hebben een stap vooruit gezet in onze ontwikkeling tot een commercieel biotechbedrijf”, zei CEO Onno van de Stolpe. “In 2015 hebben we een aantal belangrijke mijlpalen bereikt: de goede testresultaten van filgotinib (reumatoïde artritis en de Ziekte van Crohn), een NASDAQ listing, en een licensieovereenkomst met Gilead die ons zal helpen ons bedrijf te transformeren. In ons programma voor taaislijmziekte of cystische fybrose (CF) werken we aan een triple combination therapy die naar verwachting geschikt zal zijn voor 90% van de patiënten die door deze ziekte worden getroffen. Dat waren allemaal belangrijke mijlpalen in onze inspanningen om baanbrekende medicijnen te ontwikkelen. We hebben 2015 sterk afgesloten, zowel financieel als operationeel.”

CFO Bart Filius: “Vorig jaar heeft Galapagos reuzenstappen gezet naar financiële onafhankelijkheid als bedrijf: de NASDAQ listing en financieringsronde brachten 317 miljoen dollar op en verhoogden onze liquiditeit. Later kwam de Gilead deal voor filgotinib die 725 miljoen dollar cash opbracht in januari van dit jaar. We zetten onze klinische activiteiten met betrekking tot CF verder met zes studies dit jaar. Bedoeling is om een potentiële triple 2 combinatietherapie klaar te hebben voor patiëntenstudies in 2017. Dit alles zal bijdragen tot een operationele cash burn tussen 100 en 120 miljoen euro.”