Galapagos uit Mechelen heeft een fantastisch jaar achter de rug en dat komt ook tot uiting in de jaarcijfers. Het biotechnologiebedrijf realiseerde in 2016 een omzet van 151,6 miljoen euro. Dat is tweeëneenhalf keer zoveel als de 60,6 miljoen euro omzet in 2015. Na een nettoverlies van 118,4 miljoen euro in 2015, legt Galapagos met een nettowinst van 54 miljoen euro in 2016 opnieuw positieve cijfers voor.

Er werd in 2016 139,6 miljoen euro in onderzoek en ontwikkeling gestoken, zo’n 10 miljoen euro meer dan een jaar eerder. Deze geplande verhoging was het gevolg van toegenomen inspanningen in klinische en preklinische programma’s, vooral in de programma’s gerelateerd aan taaislijmziekte, en de eigen preklinische programma’s inzake in ontstekingsziektes, HBV en fibrose. Het Mechelse bedrijf ligt daarmee op schema om een geïntegreerd biofarmaceutisch bedrijf te worden. “We zijn het jaar geëindigd met een brede pijplijn, waarvan we in de komende 18 maanden nieuwe patiënten-data verwachten. We bevinden ons in een zeer sterke positie, zowel financieel als operationeel”, aldus Onno van de Stolpe, ceo van Galapagos.

Met een kaspositie van 980,9 miljoen euro sluit Galapagos 2016 af met de grootste kaspositie in de geschiedenis van het bedrijf. “Op dit moment is onze kaspositie hoger dan de som van alle investeringen, die sinds de oprichting in 1999 door investeerders in Galapagos zijn gedaan”, zegt cfo van Galapagos Bart Filius. In 2017 gaat Galapagos klinische studies starten in programma’s in de biotechnologiesector. “Ook zullen we onze ontwikkelingsactiviteiten dit jaar verder opvoeren en meer investeren in de ontwikkeling van onze producten filgotinib en CF.”

Bij het Mechelse technologiebedrijf werken momenteel 180 mensen. Onlangs kondigde Galapagos nog aan dat aantal tegen eind 2017 op te trekken tot 250.