MECHELEN – Biotechbedrijf Galapagos uit Mechelen is de Antwerpse Trends Gazellen Ambassadeur 2018 in de categorie grote bedrijven. De winnende bedrijven uit de provincie werden bekendgemaakt tijdens een event bij Studio 100 in Schelle.

Trends Gazellen zijn de snelst groeiende bedrijven. Voor deze editie werd 2016 vergeleken met 2012. Er wordt gekeken naar de groei van omzet, personeelsbestand en cashflow in absolute en procentuele termen.

Bij de grote bedrijven gaat de titel van Ambassadeur naar Galapagos uit Mechelen. Eigenlijk eindigt het Mechelse biotechbedrijf op de derde plaats, na Geosea en Ams Sensors Belgium, maar Geosea was in 2015 al ambassadeur en komt dus pas volgend jaar opnieuw in aanmerking, en Ams (voorheen Cmosis) was vorig jaar winnaar bij de kmo’s. Dus gaat de titel dit jaar naar Galapagos, opgericht en geleid door Nederlander Onno van de Stolpe.

Van de Stolpe droomt ervan zijn bedrijf te laten uitgroeien tot een echt farmaconcern dat niet alleen medicijnen ontwkkelt, maar ze ook nog zelf op de markt brengt. Er lopen momenteel meer dan 30 onderzoeksprogramma’s. Het belangrijkste geneesmiddel in ontwikkeling is filgotinib, een middel om reumapatiënten te helpen dat misschien ook nuttig is bij andere ontstekingsziektes, zoals de ziekte van Crohn. Galapagos werkt ook aan een drievoudige combinatietherapie tegen de taaislijmziekte, en aan GLPG1690, een middel tegen een dodelijke longziekte.

In 2017 realiseerde Galapagos een omzet van 155,9 miljoen euro. Het bedrijf telt meer dan 600 werknemers. Alleen al vorig jaar kwamen er in Mechelen een honderdtal mensen bij. Het bedrijf beschikt over 1,15 miljard euro cash.

Rangschikking

In de Top 50 van Antwerpse Trends Gazellen – grote bedrijven staan nog een paar regiobedrijven: op 11 Exclusive Networks (distributie van IT-oplossingen – Duffel), op 16 Cargill (zetmeel- en suikerproducten – Mechelen), op 18 Imerys Graphite & Carbon (koolstoffen – Willebroek), op 22 brouwerij Duvel – Moortgat (Breendonk), op 26 Sofidel Benelux (productie huishoud- en hygiënisch papier – Duffel), op 33 Steylaerts (tegels – Berlaar), op 44 Ordina Belgium (ICT – Mechelen), op 47 Maes (tankstations – Bornem) en op 50 Atlas Copco Rental Europe (verhuur producten en diensten – Boom).

In de TOP 25 van middelgrote bedrijven vinden we twee regiobedrijven terug: op 9 Andiprim (groothandel groenten en fruit – Putte) en op 21 Medicim (competentiecentrum voor ondersteunende chirurgie – Mechelen).

In de Top 25 van de Kleine Gazellen vinden we uit de regio tenslotte op 5 Caeleste (beeldsensoren – Mechelen), op 8 La Garde-Robe (dameskleding – Mechelen), op 14 Buitenoogst (adviesbureau – Lier), op 15 Varec (rubberproducten voor automotive – Mechelen), op 18 Commsquare (metingen en monitoroplossingen mobiele netwerken – Mechelen), op 22 Brasserie L’ Unique (Bornem) en op 23 RoboJob (automatisering voor CNC – Heist-op-den-Berg).

Op 21 maart wordt bekend wie van de provinciale Trends Gazellen ook Nationale Gazelle wordt.