The sky is the limit bij het Mechelse biotechbedrijf Galapagos, of zo lijkt het momenteel toch. Galapagos NV kondigde dinsdag de prijszetting aan van de openbare aanbieding in de Verenigde Staten voor een bruto-opbrengst van 338 miljoen dollar (316,75 miljoen euro) van 3.750.000 nieuwe gewone aandelen in de vorm van American Depositary Shares (ADSs) voor 90 dollar (84,3 euro) per ADS, exclusief underwriting kortingen.

Daarnaast kent Galapagos de underwriter een optie toe om tot 562.500 bijkomende ADSs te kopen, wat overeenstemt met 15% van de ADSs die werden geplaatst in het kader van de aanbieding. Deze optie kan worden uitgeoefend gedurende een periode van 30 dagen vanaf 17 april. De verwachte datum voor de afsluiting van het aanbod is 21 april, maar hangt af van de vervulling van bepaalde gebruikelijke voorwaarden.

CEO Onno van de Stolpe zei het al in een interview met De Tijd, en hij blijkt gelijk te krijgen: “Iedereen wil onze aandelen.” De nieuwe kapitaalronde kwam wel op een perfect moment. De Amerikaanse concurrent van Galapagos, Eli Lilly, heeft net te horen gekregen dat het zijn reumamiddel nog niet op de markt mag brengen. Dat is uiteraard positief voor het reumamiddel van Galapagos, filgotinib.

Galapagos is gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen. Het bedrijf ontdekte en ontwikkelde het reumamiddel filgotinib en streeft ernaar om in samenwerking met Gilead deze selectieve JAK1-remmer in ontstekingsziekten wereldwijd voor patiënten beschikbaar te maken. De Galapagos groep, met inbegrip van fee-for-service dochter Fidelta, heeft ongeveer 510 medewerkers in het hoofdkantoor in Mechelen en in de vestigingen in Nederland, Frankrijk en Kroatië.