MECHELEN – Galapagos NV heeft een update gegeven over verschillende elementen van zijn cystic fibrosis (CF) -portfolio. De ziekte is beter bekend als mucoviscidose of taaislijmziekte. Beursanalysten reageren gematigd positief op de update en handhaven hun koopadvies voor het Galapagos-aandeel.

Het Mechelse bedrijf heeft drie nieuwe klinische studies gestart, heeft de FLAMINGO studie in CF-patiënten afgerond en verwacht het rapport met patiëntendata over een eerste eigen drievoudige combinatietherapie in ontwikkeling half 2018.

Galapagos en partner AbbVie blijven volgens het bedrijf op koers om een competitieve drievoudige combinatietherapie op punt te zetten voor de 90 procent van de CF-populatie die de Klasse II mutatie heeft.

De Fase 1 studie met de nieuwe backup C1 corrector GLPG2851 voor CF is gestart. Galapagos ontvangt hiervoor een mijlpaalbetaling van 10 miljoen dollar van haar samenwerkingspartner AbbVie.

Optimale combinatie

Galapagos en AbbVie werken samen aan een effectieve therapie voor de grootste groep CF-patiënten. Hiervoor ontwikkelen de bedrijven een grote portfolio van kandidaatmedicijnen waarbij wordt gezocht naar de optimale combinatie van drie verschillende componenten.

Op de beurs was Galapagos na de update over het onderzoek naar taaislijmziekte de grootste stijger. Analysten zijn gematigd positief, al merken ze wel op dat het rapport over de combinatietherapie pas half 2018 wordt verwacht, terwijl het eerst was aangekondigd voor eind 2017.