MECHELEN – Galapagos gaat een ontdekking van Leuvense en Gentse onderzoekers verder verfijnen om ontstekingsziektes te behandelen. Dat meldt De Tijd. Het zal nog wel geruime tijd duren eer er effectief geneesmiddelen mee worden ontwikkeld.

Onderzoeksteams van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en van het Leuvense Centre for Drug Design and Discovery ontdekten dat het eiwit MALT1 in het menselijk lichaam een rol speelt bij ontstekingsreacties. Dat opent perspectieven om ziektes te behandelen door de werking van dat eiwit stil te leggen. Onder andere voor auto-immuunziektes en enkele vormen van kanker zou dat een veelbelovende piste zijn.

Toekomstmuziek

Het Mechelse bedrijf Galapagos krijgt nu exclusieve toegang tot deze technologie, in ruil voor een licentiebetaling en royalties op de verkopen eens er producten op de markt komen. Dat zal evenwel pas in de verre toekomst mogelijk zijn.

Galapagos heeft zich de voorbije jaren met de ontwikkeling van filgotinib opgewerkt tot een van de grotere spelers in de strijd tegen ontstekingsziektes. Filgotonib is een potentieel medicijn om onder andere reumatöide artritis te bestrijden.