De Brusselse beurs is woensdag 29 maart voor de tweede dag op rij met een positieve balans afgesloten. Na een aarzelende start sloot de Bel20 0,5 procent hoger af op 3.787 punten. De eer van de grootste stijger ging naar Galapagos. Het Mechelse biotechnologiebedrijf kreeg twee koersdoelverhogingen en liet zo een koersstijging van iets meer dan 3 procent noteren naar 80,87 euro, een nieuwe recordnotering.

Galapagos heeft de nieuwe recordkoers onder meer te danken aan de veelbelovende resultaten van het concurrerende Vertex. Het Amerikaanse bedrijf, dat net als Galapagos onderzoek naar taaislijmziekte of mucovisidose verricht, kende op de Nasdaq een stijging van 20 procent. Die groeispurt is het gevolg van goede testresultaten naar een potentieel middel tegen taaislijmziekte. Op zich vreemd dat dit nieuws van een concurrerend bedrijf een positief gevolg heeft voor Galapagos, ware het niet dat de goede resultaten voor een stimulans in de sector zorgen. Dat schrijft De Tijd. Die stimulans heeft de beurswaarde van Galapagos op vier maanden tijd al met meer dan 1 miljard euro de hoogte doen ingaan.

Momenteel werkt Galapagos aan een zogeheten triple combo. Dat is een pil met daarin drie afzonderlijke componenten die nodig zijn om de taaislijmziekte de kop in te drukken. Het onderzoek van het Mechelse biotechnologiebedrijf zit nog in een vroeg stadium. De veiligheid van het medicijn zal voor de eerste keer in de zomer worden getest. De eerste resultaten worden begin 2018 verwacht.