MECHELEN – De omzet van Galapagos is de voorbije negen maanden flink de hoogte in gegaan. Netto werd er wel een verlies genoteerd. Het Mechelse biotechnologiebedrijf kondigde ook aan dat de ontwikkeling van medicijnen tegen onder andere dodelijke longziekte IPF goede vooruitgang boekt.

Op het einde van het derde kwartaal bedroeg de omzet van Galapagos zo’n 106,4 miljoen euro. Dat betekent een stijging van bijna meer dan 65 miljoen euro in vergelijking met vorig jaar. Maar ook de kosten voor onderzoek en ontwikkeling liepen de hoogte in. Dat leverde een nettoverlies van 85,9 miljoen euro op, terwijl er vorig jaar nog een winst van 8,1 miljoen euro werd geboekt.

“In de eerste drie kwartalen zijn we blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling om een snelle vooruitgang te boeken. Met een kaspositie van 1,2 miljard euro blijven we echter goed gepositioneerd om de onderzoek- en ontwikkelingsprogramma’s verder uit te breiden”, zegt Bart Filius, cfo van Galapagos. “We verwachten voor het hele jaar wel een operationele cash burn bij de prognose van 135 tot 155 miljoen euro, maar die zal dan eerder in de onderste regionen zitten.”

Progressie

Galapagos steekt het merendeel van het geld, tijd en energie in autotaxineremmer GLPG1690. Dat is het enige middel wereldwijd dat de dodelijke longziekte IPF, een progressieve afwijking van de longen, verbetert. De ontwikkeling ervan boekt alvast heel wat vooruitgang.

“Ons platform van nieuwe werkingsmechanismen vormt de basis van onze activiteiten. We hebben nu drie volledig nieuwe mechanismen waarvan we bewijs hebben vastgesteld bij ziektes waar er de grootste nood aan medicijnen is”, legt Onno van de Stolpe, ceo van Galapagos, uit. “En dit is het begin, want ons platform blijft nieuwe targets en moleculen in ontstekingsziekten, fibrose en andere ziekten leveren.”