BREENDONK – De Gabriëlla Moortgat Stichting, die sterke vrouwen steunt die iets betekenen voor de maatschappij, schenkt donderdag in Duvel Depot 10.000 euro aan Greet De Smedt (Lego Education Studio Bornem) en aan Lydie Meheus (Antikanker Fonds).

De Stichting werd opgericht in 2000. Gabriëlla Moortgat (1924-2012), kleindochter van de stichter van de Duvel-brouwerij, vond dat vrouwen die de gemeenschap bijzondere diensten bewijzen bijzondere aandacht verdienen. De stichting die haar naam draagt, reikt daarom geregeld een prijs uit aan een vrouw met uitzonderlijke verdiensten op artistiek, wetenschappelijk, liefdadig, godsdienstig, sociaal of pedagogisch vlak, voor de Vlaamse gemeenschap in het bijzonder of voor de mensheid in het algemeen.

Laureaten

In het verleden werden onder andere Zuster Leontine (pionier en promotor van de palliatieve zorg in België), Anna Teresa De Keersmaeker (choreograaf) en Marleen Temmerman (gynaecoloog en hoogleraar) geëerd. De laatste keer dat de prijs werd uitgereikt, was in 2015. Laureaten waren toen Dr. Elke De Wachter, Ann Van Hellemont en Marleen Van den Mooter

De begunstigden van dit jaar zijn dus Greet De Smedt en Lydie Meheus. Greet De Smedt is de directrice van Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie in Bornem. Die school is de enige in de provincie Antwerpen met een Lego Education Innovation Studio, waar kinderen kennismaken met de technologieën van de toekomst. Lydie Meheus is Managing Director van het Antikankerfonds, een organisatie die internationaal werkt en focust op de genezing van kankerpatiënten.