SINT-KATELIJNE-WAVER – BelOrta en Coöperatie Hoogstraten bekeken sinds begin 2017 de opties voor een fusie en hadden daarvoor een fusiecomité opgericht. Die plannen worden nu even in de koelkast gestoken. Dat nieuws raakte bekend bij de officiële start van het aardbeienseizoen in Hoogstraten.

Aan het begin van de fusiegesprekken tussen beide groenteveilingen klonk directeur van BelOrta Filip Fontaine beloftevol: “De samenwerking tussen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten was al nauw. Het idee van een fusie is daar heel spontaan uit gegroeid. We zijn allebei gezond, vernieuwend en innoverend, en kunnen veel voor elkaar betekenen. Via deze weg willen we samen onze doelstelling van duurzame afzet van groenten en fruit aan een faire prijs, sterker en beter verwezenlijken.”

Maar begin dit jaar werden die gesprekken on hold gezet. “Het was wellicht te vroeg voor beide partijen”, zegt sales- en marketingmanager Jan Engelen van Coöperatie Hoogstraten. “BelOrta komt zelf uit een aantal fusies. We gaan in eerste instantie werken aan enkele concrete projecten en mogelijk biedt dat een bodem om alles opnieuw te bekijken.”

Eerste aardbeien

De lente betekende voor Coöperatie Hoogstraten de officiële start van het aardbeienseizoen, maar bij BelOrta in Sint-Katelijne-Waver werden de eersten van de soort Sonata al begin deze maand verkocht. Die werden aangevoerd door producent Lieven Colembie. Door de productie onder belichting en het zonnige weer in februari start het aardbeiseizoen een paar dagen vroeger dan vorig jaar.

In 2017 werd er via BelOrta bijna 11 miljoen kilogram aardbeien van verschillende teeltsystemen verkocht. Dit jaar bedraagt het areaal zo’n 330 hectare.