WenduinezeedijkAswebo en Franki Construct, die beide deel uitmaken van de Mechelse bouwgroep Willemen, zijn klaar met de renovatie van de zeedijk van Wenduine. De nieuwe zeedijk werd officieel geopend door Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts. De nieuwe dijk moet de kustgemeente beschermen tegen superstormen, zoals de Sinterklaasstorm in 2013.

Aswebo en Franki Construct zijn begin september vorig jaar gestart met de totaalrenovatie van de zeedijk. Aanleiding van de werken was een studie van het masterplan kustveiligheid, die aantoonde dat Wenduine een van de zwakste schakels was in de kustbescherming.

De zeedijk werd volledig afgebroken en volgens een nieuw concept opnieuw opgebouwd. Op het nieuwe en gestabiliseerde dijklichaam werden twee stormmuren geplaatst die overslaande golven moeten tegenhouden. De ene muur helt over in de richting van het strand, de tweede muur kreeg de vorm van een zitbank.

De nieuwe zeedijk is een stuk breder dan de vorige. Hij bestaat uit een rijweg en een wandelgedeelte met ruimte voor terrassen. Daarnaast werd de rotonde vernieuwd en versterkt. Daar prijken een nieuw windscherm, een podium en een nieuwe verharding met een petanquebaan, een sportterrein en een skatepark. Er zijn ook wandelbruggen naar het strand.